1 Punca Utama Kenapa Anda Sukar Tidur Malam (insomnia)

by Jom Sihat
sukar tidur malam

Sukar tidur malam? Bagaimana Mineral Magnesium Ternyata Membantu Menyelesaikan Masalah Anda?

 

Tidur adalah keperluan asas manusia, di mana semasa tidur badan boleh berehat dari kerja seharian dan menambah tenaga. Kesukaran tidur ataupun insomnia, sememangnya sangat mengganggu.

 

Ini membuatkan anda berasa cepat letih pada keesokan harinya sehingga boleh mengganggu aktiviti anda. Beberapa perkara boleh membantu mengatasi sukar tidur malam anda, salah satunya adalah keperluan mineral magnesium yang mencukupi. Macam mana boleh jadi?

 

Bagaimana mineral magnesium boleh membantu mengatasi masalah insomnia?

Beberapa kajian telah mengaitkan kesan magnesium terhadap kualiti tidur. Magnesium adalah salah satu mineral yang boleh membantu anda tertidur dan mengekalkan tidur anda sepanjang malam.

 

James F. Balch, M. D., pengarang “Prescription for Nutritional Healing”, mengatakan bahawa kekurangan mineral magnesium (dan juga kalsium) boleh menyebabkan anda terjaga selepas beberapa jam tertidur dan kemudian sukar untuk kembali. untuk tidur, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today.

 

Badan yang kekurangan magnesium boleh menunjukkan gejala insomnia kronik. Sementara itu, tahap magnesium yang lebih tinggi dalam badan didapati dikaitkan dengan tidur yang lebih nyenyak dan lena. Seperti yang telah dibuktikan dalam penyelidikan oleh James Penland dari Pusat Penyelidikan Pemakanan Manusia di North Dakota.

 

Kajian yang dijalankan oleh Abbasi, et al. dari Universiti Sains Perubatan Isfahan pada tahun 2012 turut mengukuhkan penyelidikan terdahulu. Penyelidikan yang dijalankan ke atas 46 orang tua yang diberi pengambilan magnesium tambahan selama 8 minggu menunjukkan bahawa pemberian magnesium tambahan boleh membantu masalah insomnia, serta meningkatkan kecekapan tidur, waktu tidur, dan bangun pagi.

 

Bagaimanakah magnesium boleh membantu tidur?

Magnesium adalah salah satu mineral penting yang diperlukan dalam pelbagai fungsi badan, termasuk saraf dan otot. Dalam membantu tidur, mineral magnesium boleh membantu anda berehat dan menenangkan sistem saraf dan otot supaya anda mudah tidur dan tidur dengan lebih nyenyak.

 

Magnesium boleh membuat badan anda berehat dengan mengaktifkan sistem saraf parasimpatetik, sistem yang bertanggungjawab untuk membuat anda tenang dan santai. Ini kerana magnesium memainkan peranan dalam pengawalan neurotransmitter yang menghantar isyarat kepada sistem saraf dan otak.

 

Di samping itu, magnesium juga boleh mengikat reseptor asid aminobutyric gamma (GABA), yang merupakan neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk menenangkan aktiviti saraf. Bukan itu sahaja, magnesium juga berperanan dalam mengawal hormon melatonin, yang mengawal kitaran tidur-bangun badan.

 

Anda harus tahu bahawa sukar tidur malam itu sendiri boleh menurunkan tahap magnesium dalam badan. Ini kerana Sukar tidur malam boleh menyebabkan badan menjadi tertekan, yang kemudiannya boleh menyebabkan badan mengeluarkan magnesium melalui air kencing.

 

Selain membantu tidur, magnesium juga boleh membantu dengan kebimbangan dan kemurungan, kedua-duanya boleh mengganggu tidur anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan magnesium boleh menyebabkan kebimbangan, kemurungan, dan kekeliruan mental. Dan, penambahan magnesium dalam rawatan dapat mengatasinya.

 

Bagaimana untuk mendapatkan magnesium untuk membantu tidur?

Anda boleh mendapatkan magnesium dengan mengambil pelbagai makanan yang mengandungi magnesium, seperti sayur-sayuran hijau, kacang, biji, bijirin, daging, ikan, dan buah-buahan.

 

Atau, anda juga boleh mendapatkan magnesium daripada makanan tambahan (dengan nasihat doktor). Had maksimum suplemen magnesium yang dianggap selamat untuk dimakan ialah 350 mg sehari, elakkan dos yang lebih tinggi daripada itu.

 

Menurut Indeks Kecukupan Pemakanan (AKG) 2013, keperluan magnesium anda setiap hari ialah 350 mg untuk lelaki dewasa dan 310-320 mg untuk wanita dewasa.

 

Tetapi anda memerlukan preskripsi doktor untuk menentukan tahap magnesium yang bagaimana untuk badan anda.

 

Magnesium adalah mineral penting untuk badan. Kebanyakan orang sudah mendapat magnesium yang mencukupi daripada makanan yang mereka makan.

 

Makanan yang kaya dengan magnesium termasuk brokoli, sayur-sayuran hijau, kacang (terutamanya badam), bijirin, produk tenusu, daging lembu, coklat dan kopi.

 

Baca juga : Fungsi Magnesium Dalam Badan

Tetapi sekerap manakah anda mengambil makanan diatas untuk mengatasi masalah sukar tidur malam?

Magnesium yang disapu pada kulit biasanya digunakan untuk mengatasi pelbagai jangkitan kulit bagi mempercepatkan penyembuhan. Magnesium boleh diserap melalui kulit

 

Kami disini ada jalan mudah dimana anda tidak perlu makan magnesium hanya perlu sapu sahaja di bahagian dada.

 

Ya, anda baru tahu bahawa magnesium amat mudah diserap melalui kulit, bahkan serapan melalui kulit memberikan kesan paling pantas.

You may also like