10.5 Kebaikan Habbatus Sauda Untuk Badan

by Jom Sihat
kebaikan habbatus sauda

Apa kebaikan habbatus sauda untuk kesihatan badan?

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan deretan kebaikan habbatus sauda, nilai pemakanannya, dan sebatian penting yang terkandung didalamnya.

Apa itu Black Habbatus Sauda?

Nama saintifiknya Nigella Sativa adalah sejenis tumbuhan berbunga yang berasal dari Asia Selatan dan Asia Barat Daya. Kini ia boleh ditemui di kebanyakan negara Eropah, Afrika Selatan dan Burma Utara,

 

Biji rami hitam diproses atau dikisar sehingga minyaknya habis dan dimakan untuk tujuan kesihatan atau dalam perubatan tradisional.

 

Ia juga digunakan dalam masakan sebagai rempah ratus di pelbagai negara seperti India, Asia Barat dan Poland. Ia dikatakan mempunyai gabungan perisa seperti lada hitam, bawang, dan oregano.

 

Kebaikan habbatus sauda

Sumber : Green Prophet

 

Kandungan nutrisi

Ia telah digunakan dalam dunia kesihatan sebagai rawatan alternatif selama berabad-abad. Sehingga kini, manfaat kesihatan habbatussauda masih dalam kajian atau mungkin barat tidak mahu mengakui atau menangguh terbitan jurnal-jurnal kesihatan yang melibatkan habbatussauda.

 

Herba ini dikatakan mengandungi beberapa bahan aktif dan antioksidan yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Di bawah adalah kandungan nutrien dalam 100g habbatussauda

 

Hubungan penting di dalamnya

Apa yang Menjadikan Kacang Hitam Berkhasiat? Ia mengandungi beberapa kandungan yang sangat diperlukan oleh tubuh dan dapat meningkatkan kesihatan secara keseluruhan secaara holistik.

 

 

Baca juga : Kesan Habbatus Sauda Pada Kanak Kanak

Antara komponen asas ialah:

 

1. Mineral

Mineral dalam petai antaranya kalium, fosforus, kalsium dan banyak lagi. Jika dilihat pada kandungan khasiat petai, anda akan dapati mineral ini agak tinggi terutamanya kalium, kalsium dan fosforus.

Potassium adalah mineral penting dalam penjagaan jantung dan sistem peredaran darah. Ia juga bertindak sebagai bahan antihipertensi yang merendahkan dan mengawal tekanan darah serta mengawal pergerakan otot. Kalsium dan fosforus berfungsi dalam penjagaan kesihatan dan meningkatkan ketumpatan tulang untuk mengikuti pergerakan badan.

 

 

2. Serat

Serat larut adalah salah satu jenis serat yang mempunyai manfaat kesihatan. Pengambilan serat pemakanan yang disyorkan ialah 20-30g sehari. Terdapat banyak serat dalam sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin, termasuk soba.

Serat baik untuk penjagaan usus untuk membantu penghadaman dan mengawal paras gula dan kolesterol dalam darah. Kandungan serat 100g oat adalah sama dengan 100g oat. Oleh itu, pengambilan jintan hitam dalam diet harian anda mampu menambah permintaan serat ini.

 

 

3. Sebatian bioaktif

Sebatian bioaktif sering ditemui dalam tumbuhan dan makanan tertentu, seperti kekacang, sayur-sayuran, minyak, dan bijirin penuh.

 

Menurut kajian, sebatian bioaktif ini mempunyai ciri antihipertensi, antioksidan, anti-kanser dan lain-lain lagi. Ringkasnya, ia boleh memberi kesan positif kepada penjagaan kesihatan secara keseluruhan.

 

Antara sebatian bioaktif yang terdapat dalam minyak habbatus sauda ialah pati minyak dengan beberapa bahan iaitu

  • trans-anethole
  • p-cymene
  • limonene
  • carvone
  • α-thujen
  • thymoquinone (TQ)
  • thymohydroquinone (THQ)
  • dithymoquinone
  • carvacrol
  • β- pin

 

Khasiat habbats sauda

Sumber : Dr Axe

 

Kebaikan habbatus sauda untuk badan

Herba ini mengandungi beberapa bahan yang penting untuk kesihatan, ia membekalkan nutrisi dan kesan positif kepada seluruh badan. Antara sifat jintan hitam yang boleh dianalisis ialah:

 

1. Aktiviti antioksidan

Habbatus sauda kaya dengan bahan antioksida seperti flavonoid, foliphenol dan timokuinon, carvacrol, t-anethole dan 4-terpineol. Ini menjadikannya sebagai antioksidan yang baik untuk melawan radikal bebas yang disebabkan oleh pencemaran, cahaya matahari dan bahan kimia.

 

Aktiviti antioksidan ini dapat melindungi sel dan badan daripada kerosakan.

 

Menurut kajian, ekstrak minyak jintan hitam juga mampu mengurangkan tekanan oksidatif pada haiwan. Namun, banyak lagi kajian manusia perlu dilakukan untuk membuktikan kesannya secara lebih menyeluruh.

 

2. Kawal paras gula dalam darah anda

Oleh kerana habbatus sauda juga merupakan tumbuhan biji, ia juga mempunyai aktiviti anti-hipoglikemik. Ia telah menunjukkan kesan yang baik terhadap kawalan gula darah dalam kajian manusia dan haiwan.

 

Satu kajian telah dijalankan terhadap pemberian 1.5 dan 3 ml minyak bijan hitam setiap hari kepada pesakit diabetes selama 20 hari. Keputusan yang diperolehi agak memberangsangkan apabila paras gula dalam darah menurun.

 

3. Menurunkan kolesterol

Sebanyak 70% kolesterol dihasilkan dalam badan kita, dan selebihnya datang dari sumber makanan. Umum mengetahui kolesterol terbahagi kepada dua iaitu LDL (kolesterol jahat) dan HDL (kolesterol baik).

 

Peningkatan kolesterol jahat dalam badan menyebabkan kita berisiko mendapat penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok.

 

Kacang hitam adalah sumber makanan yang baik untuk mengawal dan menurunkan paras LDL. Komponen serat dalam habbatussauda adalah salah satu faktor yang berkesan mengawal paras kolesterol.

 

 

4. Kawal tekanan darah anda

Habbatus sauda mengandungi mineral yang mengawal tekanan darah, seperti kalium dan natrium. Kalium mempunyai sifat yang bertentangan dengan natrium, yang menurunkan tekanan darah.

 

Jika anda melihat kandungan nutrien, kalium adalah lebih tinggi daripada natrium, yang menjadikan jintan hitam sebagai sumber makanan antihipertensi yang baik.

 

 

kebaikan habbatus sauda 2

Sumber : Haleo.co.uk

5. Ia mempunyai ciri anti-radang

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak habbatus sauda mempunyai sifat anti-radang. Minyak rami hitam telah ditunjukkan sebagai “penahan sakit” dalam kajian itu.

 

Walaupun banyak kajian haiwan telah dilakukan dan ditunjukkan mempunyai kesan positif dalam mengurangkan kesan keradangan, lebih banyak kajian manusia perlu dilakukan untuk membuktikan keberkesanannya.

 

 

6. Aktiviti antimikrob

Aktiviti antimikrob adalah aktiviti yang menghalang atau menghalang pertumbuhan mikroorganisma seperti bakteria dan virus.

 

Habbatus sauda dikatakan mampu menghalang pertumbuhan bakteria seperti Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis dan Serratia marcescens.

 

Bakteria ini diklasifikasikan sebagai berbahaya kepada kesihatan kerana ia menyebabkan banyak penyakit seperti keracunan makanan.

 

Jadi, jika pertumbuhan bakteria dapat dihalang, risiko jangkitan dapat dikurangkan.

 

 

7. Antikulat

Herba ini juga dikatakan mampu menghalang pertumbuhan kulat. Cendawan juga merupakan sejenis mikroorganisma yang hidup dengan kehadiran air atau lembapan dan udara.

 

Terdapat 3 jenis sebatian dalam habbatus sauda iaitu TQ, thymohydroquinone dan thymol yang dikatakan memberi kesan kepada fungi, fungi dan yis.

 

Menurut kajian ini, habbatussauda juga boleh digunakan sebagai pengawet makanan semula jadi untuk mengelakkannya daripada rosak dan basi.

 

Baca juga : (5 Paling Viral) Kesan Sampingan Makan Habbatus Sauda

 

8. Anti-kanser

Habbatus sauda kaya dengan bahan antioksida seperti vitamin dan sebatian bioaktif yang dapat mengekalkan kesihatan sel dan mencegah pembentukan sel abnormal seperti kanser.

 

Menurut penyelidikan, thymoquinone (TQ), yang merupakan sebatian bioaktif, memainkan peranan paling penting dalam mengurangkan risiko kanser dan pembiakan sel kanser yang tidak normal.

 

 

9. Penjagaan kesihatan perut dan saluran penghadaman

Perut adalah organ penting dalam sistem pencernaan manusia. Ulser merupakan salah satu masalah kesihatan yang sering dialami oleh orang ramai yang menyebabkan perut tidak selesa dan tidak selesa.

 

Dalam kajian haiwan, 20 tikus dengan ulser gastrik telah dirawat dengan habbatussauda.

 

Ia menunjukkan 83% kesan penjanaan semula pada tikus yang terlibat dan peratusan hampir sama berkesan dengan ubat biasa yang digunakan untuk merawat ulser.

 

Walau bagaimanapun, masih banyak yang perlu dilakukan, terutamanya ujian klinikal, untuk menyiasat kesannya terhadap manusia.

 

 

10. Akta masalah kesuburan lelaki

Masalah ketidaksuburan boleh menjadi sangat penting dalam membina keluarga. Sperma yang tidak normal menyebabkan masalah ketidaksuburan lelaki.

 

Menurut kajian yang dijalankan, cara terbaik untuk mengatasi masalah sperma abnormal adalah rawatan dengan bahan antioksida.

 

10.5  Kebaikan habbatussauda yang paling utama

Anggapan masyarakat sebagai salah satu herba atau kaedah tradisional yang berpotensi untuk membantu masalah kemandulan lelaki kerana kandungan antioksidannya yang tinggi.

 

Bijan hitam banyak digunakan dalam diet harian kita terutama dalam bentuk produk komersial yang dijual di pasaran. Setiap makanan ada khasiat tersendiri.

 

Ambil peluang untuk makan sihat untuk penjagaan kesihatan am.

 

 

You may also like