December 1, 2022

 

Ini adalah perkongsian tentang cara memilih bengkung yang betul.

 

Ramai yang berada dalam dilema

 

“Bengkung banyak jenis yang dijual sekarang. Ada jenis moden, berzip, velcro, laced. Agaknya yang mana satu yang paling sesuai untuk saya kan, bab size pulak pernah juga tersilap beli..”

 

Sebagai persediaan menyambut kelahiran bayi baru, banyak persiapan perlu dilakukan bagi memastikan fasa berpantang berjalan dengan lancar. Selain set , penggunaanya juga merupakan salah satu keperluan ibu baru.

 

Bengkung juga biasa digunakan dalam pakai harian bagi golongan wanita yang plus size, mereka bukan gemuk tau tapi ada yang jenis rangka besar dan kadar metabolic badan yang rendah menyebabkan sumber makanan lambat ditukar menjadi tenaga.

 

 

Bengkung 1
Sumber : Sinar

 

 

Adakalanya makan nasi sekepal dua pun badan sudah naik macam seranum sayur kena baja.

 

Dalam memilih bengkung, terdapat beberapa aspek yang perlu dititikberatkan bagi memilih bengkung  yang paling sesuai untuk setiap wanita.

 

Baca juga : Korset yang ‘ngam’ dengan badan anda

Ciri-ciri bengkung yang terbaik dan ideal

 

  1. Praktikal, mudah digunakan, mudah di basuh.

Sangat penting untuk memilih size korset yang dapat memudahkan pergerakan untuk menjalani rutin menjaga si kecil setiap hari. Pastikan anda memilih bengkung yang mempunyai cara penggunaan yang praktikal. Mudah di pakai dan mudah di tanggalkan.

 

Korset moden biasanya cepat dipakai dan lebih senang dipakai. tetapi, jangan pilih selekoh yang mudah melorot atau naik apabila bergerak.

 

 

Korset
Sumber : Blogspot

  2.  Material yang selesa dan tidak allergic dengan kulit tubuh badan anda

Memandangkan seluar itu perlu dipakai sepanjang hari, pastikan seluar yang anda pilih diperbuat daripada material yang selesa dan menyerap peluh. Ia juga penting untuk memilih lengkung yang tidak menyebabkan lecet dan gatal-gatal pada kulit.

 

Jangan gunakan pembalut 24 jam. Memberi rehat kepada perut. Jangan gunakan pada waktu malam. Untuk mendapatkan rehat yang cukup, badan perlu berada dalam keadaan selesa.

 

 

  3.  Pastikan saiz lengkung adalah betul

Semua wanita dikurniakan bentuk badan yang berbeza. Oleh itu, memilih lengkung yang selesa dan sesuai bukanlah perkara yang mudah. Jika terlalu ketat, ia tidak selesa dan sukar untuk bernafas pula. Jika terlalu longgar, tidak ada gunanya memakainya kerana ia tidak berkesan dan terlalu nampak di bawah pakaian.

 

Perlu diingat apabila memilih saiz korset, jangan beli mengikut saiz seluar, tetapi ukur lilitan perut untuk kegunaan yang berkesan. Anda juga digalakkan untuk membeli bengkung yang lebih kecil sedikit jika saiz badan anda telah mengecil. Untuk memastikan keriting tahan lama, pastikan anda mencuci dengan tangan.

 

Baca juga : Jenis-jenis bengkung / korset

 

  4.  Beli jenama korset yang dipercayai dan berkualiti

Aspek kualiti dan keberkesanan korset adalah yang paling penting agar kesannya dapat dirasai oleh si pemakai. Biasanya ada yang datang dengan set girdle dan ada yang dijual berasingan.

 

Boleh buat sedikit carian di internet untuk mendapatkan brand yang disyorkan yang mempunyai testimoni atau cadangan yang bagus dari kawan-kawan untuk mendapatkan bengkung terbaik.

 

 

  5.  Bengkung untuk Caesarean, tidak sama

Bagi ibu yang  secara Caesarean, pastikan anda meluangkan lebih masa memilih bengkung yang sesuai dengan keadaan anda. Sekurang-kurangnya tunggu 2 minggu, iaitu apabila luka telah kering. Sebaik-baiknya, dapatkan nasihat daripada panel perubatan atau jururawat sebelum anda memakai pendakap.

 

Jenis fabric korset amat digalakkan dari jenis yang lembut dan mudah disesuaikan saiznya. Pastikan ia tidak terlalu ketat, cuma pakai secara santai. Ini kerana untuk mengelakkan jahitan anda terbuka atau kulit melecet.

 

Pemilihan size dan kualiti korset yang tepat, akan memberi impak.

 

 

Korset
Sumber : Motherhood

 

 

Penggunaan bengkung  amat digalakkan untuk mendapatkan semula bentuk badan asal. Tekanan yang dikenakan pada perut, pinggul dan peha dapat membantu menguatkan rahim, otot dan mengurangkan ruang simpanan lemak. Selain itu, penggunaannya juga dapat membantu mempercepatkan proses pemulihan sama ada  normal atau pembedahan.

 

Pemakaian korset secara rutin semasa berpantang juga boleh memberi kesan positif lain kepada kesihatan seperti memberi sokongan kepada tulang belakang yang mengalami tekanan semasa hamil.

 

Semoga tips dari kami ini dapat membantu anda membuat pilihan yang terbaik 🙂