Banyak kesan sampingan makan habbatussauda, tapi 5 ini paling viral!

by Jom Sihat
kesan sampingan makan habbatussauda

5 Kesan Sampingan makan habbatussauda paling viral!

Habbatus Sauda yang dikenali sebagai black seed merupakan sejenis tumbuhan yang sangat popular di negara kita. Disebabkan pelbagai khasiat habbatus sauda, ​​herba ini terutamanya minyak habbatus sauda sering digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat pelbagai jenis penyakit.

 

Malah, habbatus sauda telah digunakan secara meluas sejak ribuan tahun dahulu untuk pelbagai tujuan termasuk sebagai penawar kencing manis dan kanser. Ia juga dikatakan sangat berkesan dalam membantu menurunkan berat badan.

 

Habbatus sauda boleh diambil secara lisan atau disapu pada kulit. Malah, ia sering digunakan secara tradisional untuk merawat sakit kepala, masalah penghadaman dan banyak lagi.

 

Ingin tahu betapa bergunanya habbatus sauda sebagai penawar? Jom ikuti penjelasan kami selebihnya.

 

Kesan sampingan makan habbatussauda 1

Sumber : Harian Metro

 

Khasiat habbatus sauda untuk kesihatan

Lada hitam telah digunakan sejak zaman Mesir kuno sebagai ubat untuk merawat pelbagai penyakit.

 

Di negara kita, biji hitam juga dijual dalam pelbagai bentuk – sama ada dicampur dengan makanan sunnah lain seperti madu atau dibuat produk baru seperti teh atau kopi.

 

Antara penyakit yang boleh dirawat dengan khasiat habbatus sauda ialah:

 

  1. Dapat menurunkan tekanan darah tinggi

Lada hitam telah lama digunakan sebagai rawatan untuk hipertensi. Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Hypertension pada 2016, minyak bijan hitam boleh mengurangkan tekanan darah tinggi.

 

Malah pakar juga mendapati pengambilan suplemen ini dapat mengurangkan bacaan sistolik dan diastolik pesakit hipertensi.

 

Namun, tidak semua orang mendapat manfaat yang sama daripada habbatus sauda. Terdapat juga pesakit yang tidak mengalami sebarang penurunan tekanan darah walaupun selepas mengambil suplemen yang dibekalkan.

 

Atas sebab ini, pesakit darah tinggi digalakkan untuk mendapatkan nasihat pakar sebelum mengambil sebarang suplemen tambahan.

 

kesan sampingan makan habbatussauda 2

Sumber gambar : Siram Limau

 

  1. Sesuai untuk pesakit kencing manis

 

Antara kebaikan habbatus sauda ialah keupayaannya menstabilkan paras gula dalam darah.

 

Satu kajian yang dijalankan pada 2019 dan diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam menunjukkan bahawa pengambilan minyak habbatus sauda mungkin dapat menurunkan paras gula dalam darah dan ketahanan insulin badan.

 

Malah, kajian ini juga membenarkan penggunaan habbatus sauda sebagai rawatan pesakit diabetes jenis 2 selain rawatan sedia ada. Cara terbaik untuk mengamalkan pengambilan habbatus sauda adalah dengan mencampurkannya dengan air.

 

Bagi pesakit kencing manis, anda boleh cuba minum air habbatus sauda ini semasa perut kosong untuk mengurangkan kadar gula dalam darah.

 

Baca ini juga : 7 Method Atasi Masalah Susah Tidur Malam

 

  1. Khasiat habbatus sauda untuk penghidap asma

Bagi penghidap asma yang mengalami gejala seperti batuk, bersin dan sesak nafas, habbatus sauda boleh membantu. Namun, habbatus sauda tidak mempunyai keberkesanan yang sama dengan ubat yang diberikan oleh doktor.

 

Oleh itu, jangan sesekali menggantikan ubat sedia ada dengan mana-mana herba atau makanan tambahan. Dapatkan nasihat daripada pakar sebelum mengambil habbatus sauda untuk merawat asma.

 

 

  1. Dapat membantu menurunkan berat badan

 

kesan sampingan makan habbatussauda 4

Sumber gambar : Turun Badan

 

Khasiat habbatus sauda dalam kalangan mereka yang ingin menurunkan berat badan bukanlah sesuatu yang asing.

 

Di media sosial, ramai yang mengaku mampu menurunkan berat badan selepas mengambil minuman yang mengandungi habbatus sauda.

Walau bagaimanapun, pakar masih tidak pasti bagaimana habbatus sauda boleh membantu dengan penurunan berat badan.

 

Menurut kajian kecil yang dijalankan ke atas 45 wanita yang berlebihan berat badan, pengambilan 2000 mg minyak habbatus sauda selama 8 minggu didapati dapat mengurangkan selera makan dan mengurangkan berat badan.

 

 

Namun begitu, masih banyak lagi kajian yang perlu dijalankan untuk menentukan keberkesanan sebenar lada hitam.

 

Bagi yang ingin mencuba air hem hitam, cuba rendam 2 sudu teh herba ini dalam air. Kemudian, air itu boleh diminum.

 

 

  1. Khasiat habbatus sauda untuk kulit yang lebih cantik

 

kesan sampingan makan habbatussauda 3

Sumber gambar : Oh Bulan

 

Inginkan kulit yang lebih sihat dan cantik? Cuba amalkan air rendaman habbatus sauda setiap hari!

 

Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Dermatology and Dermatologic Surgery, individu yang mengambil habbatus sauda mempunyai kulit yang lebih sihat dan kurang jerawat.

 

Malah, kerana sifat antibakterianya, habbatus sauda juga boleh mengurangkan keradangan dan juga mempercepatkan penyembuhan kulit!

 

Kesimpulan

Walaupun terdapat banyak manfaat kesihatan habbatus sauda, ​​herba ini tidak boleh digunakan sebagai pengganti ubat-ubatan.

 

Atas sebab ini, pesakit amat digalakkan untuk mendapatkan nasihat pakar sebelum mengambil sebarang suplemen atau makanan tambahan.

 

Doktor boleh menerangkan lebih lanjut tentang lada hitam dan cara pengambilannya dengan betul.

 

Jika ada kemungkinan herba tersebut mengganggu keberkesanan ubat-ubatan yang diambil, doktor boleh mengesan lebih awal.

You may also like