5 Makanan punca gout

by Jom Sihat
punca gout

Amaran: Ini adalah 5 jenis makanan punca gout. Tips makan roti tu paling padu

Ia dikatakan sebagai salah satu penyakit yang paling lama wujud sejak ribuan tahun. Diantara 5 jenis makanan punca gout. Tips makan roti tu paling padu.

 

Setiap orang berisiko mendapat gout. Kita semua mempunyai diet yang berbeza, komposisi badan yang berbeza dan air minum yang berbeza kualiti.

 

Banyak yang boleh dikaitkan dengan punca gout. Ramai orang yang mempunyai asid urik yang tinggi juga mempunyai kecacatan buah pinggang yang ditentukan secara genetik.

 

Setiap pesakit gout mempunyai diet kaya purin tertentu yang cenderung mencetuskan serangan gout. Kajian juga menunjukkan jika anda tertekan atau mempunyai sistem imun yang rendah, ia juga boleh mencetuskan serangan gout.

 

Bagi sesetengah orang, pizza makanan laut atau sandwic daging boleh membuat anda sakit selama seminggu. Dengan pengalaman, anda akan tahu apa yang perlu dielakkan dan apa yang perlu dimakan secara sederhana tanpa menyebabkan serangan gout.

 

Berikut ialah senarai diet untuk membantu anda memahami makanan yang patut anda makan, perkara yang perlu dielakkan dan yang boleh membantu badan anda melawan serangan gout.

 

Apakah makanan yang harus dielakkan?

Makanan yang harus dielakkan oleh pesakit gout

 

1. Makanan laut

Beberapa jenis makanan laut harus dielakkan. Antaranya ialah:

  • ikan bilis
  • tuna dalam tin
  • Ikan sardin dalam tin
  • ikan tenggiri dalam tin
  • kerang
  • Sotong
  • udang

 

Baca juga : Penyakit gout (siri 1)

2. Makanan yang perlu dielakkan untuk pesakit gout – Kekacang

 

  • Kekacang yang perlu dielakkan termasuk:
  • Kacang putih
  • Kacang soya (termasuk tau fu fa)
  • Kacang dal
  • petaj

 

 

3. Organ dalaman

Ini termasuk:

  • Hati
  • Jantung
  • buah pinggang
  • limpa

 

4. Daging merah

Pesakit gout harus mengelakkan daging merah, terutamanya daging kambing.

 

Di atas adalah produk yang mengandungi kandungan purin yang tinggi. Purin ditukar kepada asid urik, yang boleh merangsang serangan gout.

 

Selain mengehadkan makanan ini, pesakit gout juga perlu menurunkan berat badan untuk perlindungan menyeluruh.

 

 

 

 

5. Roti ( tonton video ini jika nak makan roti juga )

 

 

Sekiranya anda seorang pesakit yang berminat untuk makan roti, anda harus memberi perhatian kepada roti yang anda ingin makan. Bijirin kasar roti gandum, oat, dan kebanyakan bijirin mempunyai kandungan purin yang lebih tinggi daripada bijirin ditapis.

 

Pilih roti putih, pasta dan nasi putih untuk mengehadkan pengambilan purin anda. Jika anda mahukan bijirin penuh, hadkan pengambilan anda kepada beberapa kali seminggu, kerana bijirin boleh meningkatkan tahap asid urik anda.

 

Pemakanan setiap orang adalah berbeza, dan makanan yang menyebabkan gout adalah berbeza bagi sesetengah orang. Ketahui apa yang anda boleh dan tidak boleh makan dan elakkan makanan yang boleh menyebabkan gout. Ini akan memberi manfaat dalam jangka masa panjang.

You may also like