6 Faktor pilihan suplemen untuk kuatkan daya ingatan

by Jom Sihat
suplemen untuk kuatkan daya ingatan

6 Faktor kritikal pemilihan suplemen untuk kuatkan daya ingatan.

 

Walaupun terdapat pelbagai “memory booster” di pasaran, banyak ramuan tidak mempunyai penyelidikan yang mencukupi, apatah lagi menyokong keperluan peningkatan ingatan.

 

Kini ada inovasi terbaru suplemen atau ubat semulajadi yang mempunyai kesan yang baik pada otak pada orang yang sihat.

 

Ramai daripada mereka boleh meningkatkan ingatan, motivasi, kreativiti dan kognisi umum. Nukids juga boleh mengurangkan penurunan berkaitan usia dalam fungsi otak.

 

Berikut adalah kandungan suplemen terbaik untuk meningkatkan fungsi otak.

 

 

 

Baca juga : Daun kesum sebagai suplemen untuk kuatkan daya ingatan

 

1. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba adalah suplemen herba yang diekstrak daripada pokok Ginkgo biloba. Ia adalah suplemen yang sangat popular yang diambil oleh ramai orang untuk meningkatkan kuasa otak.

 

Satu kajian pada orang dewasa pertengahan umur mendapati bahawa mengambil suplemen ginkgo biloba membantu meningkatkan daya ingatan dan kemahiran berfikir.

 

 

2. Asid lemak omega-3

Suplemen minyak ikan adalah sumber asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA), dua jenis asid lemak omega-3.

 

Asid lemak ini telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan otak yang lebih baik. Mengambil minyak ikan telah terbukti membantu mengurangkan penurunan fungsi otak yang berkaitan dengan penuaan.

 

 

 

Sumber : EuropePMC

3. Asetil-L-karnitin

Kajian menunjukkan asid amino ini boleh membantu pesakit Alzheimer yang mengalami masalah ingatan. Ia mungkin memberi manfaat yang lebih besar kepada mereka yang berada di peringkat awal dan penyakit yang pantas.

 

 

5. Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan dan dipercayai membantu kesihatan otak dengan mengurangkan tekanan oksidatif.

 

Kajian menunjukkan hubungan antara vitamin E dan pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit jantung, strok, dan penyakit Alzheimer.

 

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan mengenai peningkatan risiko kematian pada orang yang tidak sihat yang mengambil dos vitamin E yang tinggi, jadi anda harus berunding dengan doktor anda sebelum mengambilnya.

 

 

Sumber : Very Well Fit

 

6. Vitamin B

Tiga vitamin B sering dikaitkan dengan kesihatan otak – B6, B9 (asid folik) dan B12. Ia boleh membantu homocysteine, tahap tinggi yang dikaitkan dengan risiko demensia dan penyakit Alzheimer.

 

 

Vitamin B juga membantu menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk mengembangkan sel-sel otak yang baru.

 

Nak beli makanan sihat otak ni? Lebih baik mengimbangi gaya hidup anda, bersenam dan makan lebih banyak sayur-sayuran.

 

Ini boleh membantu ingatan dan kesihatan otak dalam jangka masa panjang, dan bukan hanya bergantung pada makanan tambahan.

 

You may also like