6 Kegunaan Birdnest Serum

by Jom Sihat
birdnest serum 2

Sarang burung layang layang adalah bahan paling mahal dalam produk penjagaan kulit. Ia diperbuat daripada birdnest yang tinggal di siling-siling gua dan membina sarangnya dengan air liur, batang, akar dan rumput.

 

Burung-burung ini selalu menjejaki tanah untuk mengumpul bahan-bahan binaan dan membawanya kembali ke siling gua mahupun sudut-sudut bangunan

 

Melalui artikel ini kami ingin berkongsi kepada anda bagaimana birdnest serum boleh membantu menghilangkan kedutan, mengurangkan bintik hitam, melembapkan kulit tanpa berminyak, mencegah jerawat dan banyak lagi

 

Kenapa birdnest serum dan bagaimana ia membantu kulit anda?

Ramuan sarang burung telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama lebih 2000 tahun!

 

Walaupun baru-baru ini digelar sebagai keajaiban penjagaan kulit di kawasan Asia, sarang burung mengandungi banyak asid amino semula jadi yang penting untuk mengekalkan kulit yang sihat kerana sifat pelembabnya.

 

Asid amino ialah molekul besar yang terdiri daripada rantaian zarah kecil yang dipanggil “asid amino” seperti yang dilekatkan pada rantai seperti manik

 

Sarang burung dibuat daripada air liur burung jantan yang berfungsi seperti gam kanji yang mengeras.

 

Sudah tentu, ia telah dibasuh dan melalui proses pengasingan bendasing untuk memastikan ia bebas daripada sebarang kekotoran atau bulu burung.

 

Ini yang mengejutkan sesetengah pemerhati Barat, kerana proses pembersihan ini yang menyebabkan ia menjadi salah satu yang paling dicari dan mahal di pasaran.

 

 

 

birdnest serum

Source : Birdnest

Mengapa ramai menggunakan birdnest serum dalam rutin penjagaan kulit?

Sarang burung, secara saintifiknya dikenali sebagai “FN-2A” dan dikenali sebagai “Ling Dan” dalam Perubatan Cina, digunakan untuk merawat masalah kulit seperti kekeringan, kedutan, jerawat, jeragat dan tanda-tanda penuaan yang lain.

 

Ramuan ini dipanggil “Emas Asia” kerana banyak manfaat kesihatannya. Mahukah anda melihat bagaimana sarang burung ini amat memberi kesan dalam  rutin penjagaan kulit anda?

 

1) Hidrasi

Bahan utama dalam sarang burung ialah asid hyaluronik, yang bertindak seperti span dan menambah lembapan dengan menarik lembapan dari air di sekeliling terus ke dalam sel. Tahap asid hyaluronik secara semula jadi berkurangan dengan usia, jadi jika anda mengalami kulit kering, komponen ini sangat membantu anda.

 

Disyorkan untuk minum segelas air setiap jam, tetapi ini adalah mustahil untuk kita amalkan. Jadi, paling ideal bila hidrasi di dalam, muka kita akan nampak dehidrasi di luar. Asid Hyaluronik sarang Burung boleh membantu “menggebukan” kulit anda dan mengurangkan penampilan kedutan dengan memberikan penghidratan yang kuat di kawasan yang paling diperlukan.

 

2) Ciri-ciri anti-penuaan

Asid amino semulajadi ditemui dalam badan banyak haiwan dan dalam sarang burung, dan hasil sampingan walet mengandungi campuran asid amino yang besar, termasuk glisin, prolin, arginin, alanin dan serin.

 

Oleh kerana komponen ini memiliki sifat anti-penuaan, ini menjaikannya bahan penting untuk mengekalkan kulit gebu dan sihat.

 

Asid amino berfungsi dengan proses pelembapan semula jadi kulit atau “perisai asid” (yang kita semua harus kekalkan, tetapi majoriti kita tidak melakukannya) untuk memastikan kulit anda bebas daripada kekeringan, garis-garis halus dan kedutan.

 

birdnest serum 2

Sumber : Birdnest

3) Mencegah timbulnya jerawat

Pakar penjagaan kulit menunjukkan bahawa salah satu bahan utama dalam sarang burung (birdnest serum) ialah arginin. Ini boleh bertindak sebagai “agen pengering” dengan mengurangkan saiz liang, yang boleh menyebabkan bintik hitam dan bintik putih.

 

Ia juga membantu meningkatkan peredaran darah, menjadikannya lebih mudah untuk toksin mengalir dari kulit, memastikan ia bersih dan cerah

 

4) Membantu menghilangkan bintik hitam/mengurangkan jeragat

Kerana sarang burung mengandungi banyak asid amino, ia boleh membantu memudarkan parut hiperpigmentasi dan menyekatakan tona kulit anda.

 

Asid amino juga boleh membantu mencegah jerawat baru dengan membuang kotoran dari liang-liang anda.

 

Ramai wanita menggunakan topeng yang mengandungi bahan ini, dan ia juga cara yang bagus untuk memakannya.

 

birdnest serum 3

Sumber : Birdnest

5) Bagaimana untuk memasukkan bahan ini ke dalam diet harian anda

Cara paling mudah untuk memasukkan sarang burung ke dalam komponen kecantikan anda dengan meletakkan setitis atau dua serum terus pada wajah, kemudian sapukan produk di sekeliling mata anda.

 

Ini adalah diantara serum yang mengurangkan lingkaran hitam dan garis halus. Jika ia masih tidak mencukupi, boleh menambah lagi titisan serum, supaya banyak peptida dan asid amino dapat diserap oleh kulit wajah anda.

 

Ia tidak memerlukan banyak produk untuk mencapai kesan penghidratan pada kulit dan mula melihat hasilnya sepantas serum sarang burung

 

 

Anda mungkin meminati artikel  10 Fakta RARE Sarang Burung Walit

6) Apa kaitannya dengan orang yang mempunyai jenis kulit sensitif, tompok kering atau jerawat?

Bagi mereka yang mempunyai kulit berjerawat, sarang burung adalah diantara bahan terbaik untuk ditambahkan pada rejimen anda.

 

Ia kaya dengan arginine, “agen pengering” yang membantu membuang toksin dari kulit dan membantu mengecilkan pori-pori.

 

Walaupun ianya kedengaran bagus, sesiapa yang mempunyai jerawat harus mengelakkan agen pengeringan kerana ia boleh menyebabkan  lebih banyak jerawat naik.

 

Jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif dan tidak dapat mengendalikan kebanyakan bahan, sarang burung mungkin merupakan tambahan yang bagus untuk rutin anda.

 

Wanita yang mempunyai tompok kering atau kawasan kasar boleh mendapat manfaat dengan menggunakan bahan ini pada kawasan yang degil dan mengelupas seperti siku.

 

Kerana peptida dalam sarang burung membantu meningkatkan kolagen dan keanjalan, bahan ini sesuai untuk melicinkan walaupun kerak kulit yang paling degil.

 

Sekian perkongsian dari tuan admin setakat ini

You may also like