Apakah itu Tophi Gout?

by Jom Sihat
tophi gout

Apakah itu Tophi Gout? Inilah Puncanya dan Cara Merawatnya

Bukan semua orang yang menghidap gout mendapat bintil ini, tetapi inilah yang anda perlu tahu tentang sebab tophi mungkin membesar dan cara terbaik untuk merawatnya.

 

Gout, sejenis arthritis radang yang disebabkan oleh tahap asid urik yang tinggi, terkenal kerana menyebabkan kesakitan yang amat dasyat.

 

Serangan gout berlaku apabila asid urik membentuk kristal yang mengendap di sendi, selalunya ibu jari kaki, di mana ia menyebabkan kehangatan, kemerahan dan kesakitan yang amat sangat.

 

 

Satu keadaan yang sangat ketara ialah gout tophi, atau benjolan besar yang terbentuk di mana kristal gout telah terkumpul.

 

Gout juga boleh menjejaskan sendi lain, seperti lutut, buku lali, pergelangan tangan, dan siku.

 

Lama kelamaan, gout boleh menjadi progresif: Flare berlaku lebih kerap, menjejaskan lebih banyak sendi, dan menyebabkan kerosakan asas pada tulang anda. Gout adalah bentuk arthritis yang boleh dirawat; ubat-ubatan boleh membantu menurunkan tahap asid urik dalam badan, yang menghalang suar dan kerosakan jangka panjang akibat gout.

 

Tetapi jika gout anda tidak didiagnosis (mungkin kerana anda tidak mengetahui semua gejala gout) atau tidak dikawal dengan baik, anda boleh mula mengalami komplikasi.

 

Tophi jarang menjadi tanda awal gout. Sebaliknya, ia cenderung berlaku pada orang yang telah menghidap gout untuk seketika, terutamanya mereka yang sering mengalami suar. Inilah yang anda perlu tahu tentang punca gout tophi dan cara mencegah dan merawatnya.

 

 

 

Apakah itu Tophi Gout?

Tophi ialah benjolan besar yang boleh dilihat diperbuat daripada kristal urat. “Ia boleh terbentuk dalam sendi, tulang, atau rawan, ” kata Kaitlin A. Quinn, MD, pakar reumatologi di Hospital Universiti Medstar Georgetown.

 

Anda mungkin menemuinya di siku, tangan, kaki atau tepi luar telinga anda. Tophi cenderung mudah dikesan kerana saiznya, tetapi beberapa tophi yang lebih kecil hanya boleh dikesan dengan MRI atau ujian pengimejan lain.

 

Jika anda menghidap tophi, anda dianggap menghidap gout kronik, juga dikenali sebagai gout tophaceous kronik atau arthritis gouty kronik.

 

Apakah Rupa Gout Tophi?

Tophi kelihatan seperti nodul, benjolan atau benjolan yang menonjol dari kulit. Mereka kelihatan serupa dengan nodul yang dikaitkan dengan kes arthritis rheumatoid yang lebih maju.

 

 

Baca juga : Kenapa Gout Selalu Attack Kaki?

 

Adakah Tophi Sakit?

Tophi biasanya tidak menyakitkan, tetapi terdapat pengecualian. Mereka boleh dijangkiti, yang mungkin menyakitkan. Tophi juga mungkin untuk menekan saraf, yang boleh menyakitkan dan berpotensi berbahaya.

 

Masalah biasa terbesar, selain daripada estetika mempunyai tophi – “penampilan boleh menyedihkan bagi sesetengah pesakit, ” kata Dr Quinn – ialah tophi boleh merosakkan sendi, memusnahkan rawan, dan membawa kepada hakisan tulang.

 

Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan kecacatan dan ketidakupayaan yang ketara daripada gout, kerana ia menjadi lebih sukar untuk menggerakkan sendi yang terjejas.

 

Siapa Yang Berkemungkinan Menghidap Gout Tophi?

Seseorang yang telah didiagnos menghidap gout tetapi jarang diserang – mungkin anda diserang sekali atau dua kali setahun – berkemungkinan kecil untuk menghidap tophi.

 

Anda paling cenderung untuk mendapat nodul ini jika anda mengalami serangan yang kerap dan teruk. Episod gout yang kerap adalah petunjuk bahawa paras asid urik anda secara konsisten terlalu tinggi.

 

Itu boleh berlaku kepada sesiapa sahaja yang menghidap gout, tetapi berkemungkinan besar jika anda tidak mengikut arahan doktor anda dan tidak mengambil ubat yang ditetapkan untuk mengawal paras asid urik.

 

Bagaimana Tophi Dirawat?

Berita baik tentang benjolan yang mencacatkan dan berpotensi melumpuhkan ini ialah ia tidak semestinya kekal.

 

“Rawatan yang sama yang digunakan untuk menurunkan paras asid urik untuk mencegah gout flare juga berkesan dalam mengurangkan saiz tophi,” kata Dr Quinn. Doktor anda berkemungkinan besar akan menetapkan ubat penurun asid urik yang dipanggil allopurinol, walaupun ubat lain seperti febuxostat, probenecid, dan pegloticase kadangkala digunakan sebaliknya. Baca lebih lanjut mengenai pilihan rawatan gout.

 

Untuk menghilangkan tophi yang kelihatan, doktor anda mungkin perlu meningkatkan dos ubat anda untuk memastikan tahap asid urik anda dikekalkan lebih rendah.

 

 

“Biasanya kami cuba menurunkan asid urik kepada 6 mg/dL, tetapi jika anda mempunyai tophi, kami cenderung untuk menembak sebanyak 5 mg/dL,” kata Kenneth Saag, MD, profesor perubatan dalam bahagian imunologi klinikal dan reumatologi di Universiti Alabama di Birmingham.

 

“Kita perlu mendapatkannya di bawah paras di mana asid urik mampu mengkristal.”

 

Melarutkan ketulan asid urik yang besar adalah proses yang perlahan. Bergantung pada tempoh anda menghidap tophi, anda mungkin perlu mengambil ubat selama enam bulan atau lebih sebelum anda melihat tophi mula mengecut atau hilang.

 

Dalam sesetengah keadaan yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan untuk merawat gout tophi.

 

Doktor anda hanya perlu mencadangkan pembedahan jika kes anda melampau – contohnya, tophi anda telah dijangkiti, menyebabkan kecacatan sendi yang besar atau sakit yang teruk, atau sedang memampatkan saraf penting dalam badan anda (seperti saraf dalam saraf tunjang anda).

 

Kesimpulannya : Makan ikut dan, main sebat memanglah sedap, tengok gambar di atas tu pun dah naik bulu roma. Fikir-fikirkanlah masa depan sekali.

 

 

You may also like