Cara Mudah Trade FCPO

Cara Mudah Trade FCPO

Futures Market atau nama mudahnya Pasaran Hadapan
atau nak lagi senang faham kita tentukan harga minyak
sawit untuk 2-3 bulan akan datang.

Ianya merupakan pembelian kontrak barang fizikal (minyak sawit) dimana penghantaran
barangnya dilanjutkan tidak boleh hantar hari ini. Kena hantar bulan depan atau pada sesuatu masa yang ditetapkan.

Pembeli hanya bayar booking sahaja.

Kat mana pula nak cari penjualnya?

Di Malaysia, Bursa Malaysia Derivative (BMD) merupakan marketplace (pasar) yang menghubungkan diantara pembeli dan penjual secara sah dan ianya disaksikan oleh BMD. Tiada marketplace yang lain dah.

Di sini sekiranya kedua-dua pihak HOLD kontrak tersebut sehingga tarikh luput, satu pihak kena hantar real minyak sawit, satu pihak lagi kena terima real minyak sawit.

Perkara paling simple yang terlintas di kepala.

Kau nak buat apa minyak banyak-banyak tu bang?
Nak simpan kat stor belakang rumah?
Nak buat mandi minyak?

Nak simpan minyak pun wajib ada lesen special dari MPOB (Malaysian Palm Oil Board)
Eh apa punya pening lah..saya bukannya mahu minyak sawit fizikal.

Saya cuma mahu hasil perolehan dari urusniaga
kontrek FCPO saja kan? Itu saja

Anda nak ketahui segala-galanya A to Z?. Anda boleh klik sini untuk detail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *