Cara Mudah Trade FCPO

Cara Mudah Trade FCPO

Futures Market atau nama mudahnya Pasaran Hadapan
atau nak lagi senang faham kita tentukan harga minyak
sawit untuk 2-3 bulan akan datang.

Ianya merupakan pembelian kontrak barang fizikal (minyak sawit) dimana penghantaran
barangnya dilanjutkan tidak boleh hantar hari ini. Kena hantar bulan depan atau pada sesuatu masa yang ditetapkan.

Pembeli hanya bayar booking sahaja.

Kat mana pula nak cari penjualnya?

Di Malaysia, Bursa Malaysia Derivative (BMD) merupakan marketplace (pasar) yang menghubungkan diantara pembeli dan penjual secara sah dan ianya disaksikan oleh BMD. Tiada marketplace yang lain dah.

Di sini sekiranya kedua-dua pihak HOLD kontrak tersebut sehingga tarikh luput, satu pihak kena hantar real minyak sawit, satu pihak lagi kena terima real minyak sawit.

Perkara paling simple yang terlintas di kepala.

Kau nak buat apa minyak banyak-banyak tu bang?
Nak simpan kat stor belakang rumah?
Nak buat mandi minyak?

Nak simpan minyak pun wajib ada lesen special dari MPOB (Malaysian Palm Oil Board)
Eh apa punya pening lah..saya bukannya mahu minyak sawit fizikal.

Saya cuma mahu hasil perolehan dari urusniaga
kontrek FCPO saja kan? Itu saja

Anda nak ketahui segala-galanya A to Z?. Anda boleh klik sini untuk detail.

2 Replies to “Cara Mudah Trade FCPO”

  1. In these days of austerity as well as relative anxiousness about getting debt, some people balk resistant to the idea of making use of a credit card to make purchase of merchandise or pay for a holiday, preferring, instead only to rely on this tried plus trusted method of making payment – cash. However, if you possess the cash available to make the purchase completely, then, paradoxically, this is the best time for you to use the cards for several factors.

  2. Thanks for making me to obtain new ideas about computers. I also hold the belief that one of the best ways to maintain your laptop computer in perfect condition has been a hard plastic-type case, or even shell, that matches over the top of your computer. These kind of protective gear are usually model unique since they are made to fit perfectly in the natural outer shell. You can buy them directly from the vendor, or from third party places if they are designed for your notebook computer, however only a few laptop could have a shell on the market. Just as before, thanks for your tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *