Jus untuk gout (Paling Simple)

by Jom Sihat
jus untuk gout

Resepi meredakan kesakitan gout dengan pantas.

Timun (Cucumis sativus L) merupakan sayuran buah-buahan yang banyak diusahakan di Malaysia dan sangat berguna dalam mengurangkan masalah gout. Jus untuk gout ini sangat membantu.

 

Jus timun kini banyak diedarkan di Internet kerana keupayaannya mengurangkan paras asid urik, yang menjadi kristal, yang menyebabkan sakit pada sendi kaki atau sering disebut sebagai “gout”.

 

Kajian menunjukkan bahawa meminum jus timun menurunkan suhu badan kerana kandungan alkalinya.

 

 

 

 

Ia juga mempunyai kesan yang sangat ketara terhadap penghapusan sakit sendi (arthralgia), yang merupakan masalah yang sama seperti gout.

 

Membeli timun segar dan membuat jus timun sangat mudah dan murah untuk disediakan.

 

Timun segar banyak dijual di pasar basah, pasar tani, pasar malam, pasar Ahad, kedai runcit, pasar raya, malah oleh peniaga sayur dan penjual yang menjual dengan van atau motosikal dari pintu ke pintu.

 

Siapa yang tidak kenal timun dengan bentuk silinder bulat panjang dan kulit hijau (matang, tetapi tidak tua)

 

 

 

 

Cara menyediakan jus untuk gout ini

Pertama, kita perlu mencari timun segar yang bersih dan selamat untuk dimakan.

 

Sebaik-baiknya, jika anda menanam timun sendiri di sekitar rumah, kami menggalakkan anda menggunakan kaedah penanaman organik, iaitu teknik penanaman tanpa menggunakan bahan kimia.

 

Baca juga: Ubat gout tradisional, simple murah dan efektif

 

 

 

 

Jika anda membeli dari pasaran, adalah disyorkan untuk memilih timun segar yang bersih, tahap kematangan yang betul (tidak terlalu muda atau terlalu tua) dan sesuai untuk dimakan.

 

Menyediakan jus timun sangat mudah dengan mencampurkan kepingan kecil timun yang telah dicuci terlebih dahulu.

 

Saiz timun ini disesuaikan dengan kapasiti pemerah rumah. Sebaik-baiknya masukkan timun ke dalam pemerah jus (lihat gambar) dan campurkan dengan daun saderi (2 tangkai), keratan halia (panjang 1 inci) dan separuh daripada jus lemon yang telah diperah.

 

 

 

 

Proses mengisar jus ini mengambil masa 10 minit sahaja sehingga cecair yang terhasil menjadi campuran yang biasanya berwarna hijau.

 

Kita boleh minum jusnya lebih jauh atau boleh disimpan dalam bekas khas, yang kemudian kita simpan di dalam peti sejuk. Ia mungkin mengembangkan tekak pada mulanya, yang merupakan tanda tindak balas dengan toksin dalam tekak.

 

Ingatlah bahawa cecair dalam perut anda sangat berasid, termasuk air liur dari mulut anda. Bahan saderi dan halia adalah pembersih penghadaman yang sangat berkesan.

 

Untuk hasil yang baik, digalakkan minum jus timun istimewa ini dua kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang.

 

Amalkan meminum jus ini sehingga kesan sakit sendi dan gout hilang. Saya harap mereka yang membaca artikel ini mendapat manfaat daripada membaca artikel ini.

 

You may also like