Kenapa anak-anak lambat bercakap?

by Jom Sihat
anak lambat bercakap

Khabar angin anak lambat bercakap yang selalu kita dengar.

 

BAGAIMANA JIKA wujud persepsi masyarakat bahawa jantina menjadi punca anak-anak lambat bercakap. Tidak kira jantina, ia mungkin bermakna bahawa kanak-kanak itu mempunyai masalah pendengaran, autisme.

 

Tidak hairanlah, kita sering mendengar dialog seperti “berbanding perempuan, lelaki bercakap perlahan”. Namun, adakah konsep ini benar?

 

 

Mengemukakan soalan kepada ahli terapi pertuturan di Pusat Penyelidikan Sains Pemulihan, Fakulti Sains Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr. Sebaliknya, Basyaratul (Basha) Fathi Othman menyifatkan pandangan ini sebagai mitos.

 

 

 

Dari meja tuan doktor.

“Kanak-kanak yang bebas bercakap tidak boleh dibezakan mengikut jantina. Lambat laun, kebolehan bercakap banyak dipengaruhi oleh persekitaran, termasuk pilihan permainan.

 

“Perempuan dikaitkan dengan cepat bercakap kerana jenis permainan mereka seperti ‘permainan memasak atau bermain sembang’ boleh menjadi proses pembinaan pertuturan,” katanya baru-baru ini ketika ditemui.

 

 

Menurutnya, ketika bermain memasak, mereka meniru cara ibu memotong sayur, menjaga adik dan memilih. Perbuatan itu akan disulami dengan penghasilan sajak. Jika ini diulang, bercakap akan menjadi lebih lancar.

 

“Lain pula dengan budak lelaki. Kebanyakan mereka suka bermain dengan kereta mainan atau “pencuri polis.” Beberapa perkataan boleh diucapkan dalam permainan selain daripada bunyi enjin kereta “vroom” atau perkataan “lari” dan “rebut” dari mulutnya. Faktor permainan secara langsung mempengaruhi keupayaan mereka untuk bercakap.

 

 

“Itulah sebabnya saya fikir adalah baik untuk kanak-kanak lelaki juga bermain permainan untuk kanak-kanak perempuan, kerana jelas bentuk permainan itu membina kebolehan pertuturan dan kognitif mereka yang lain, termasuk penggunaan basikal tangan dan kaki. Menggunakan pergerakan otak dan badan melalui tindakan akan mempercepatkan pembelajaran perkataan baharu dan seterusnya membina ayat yang baik,” katanya.

 

Persoalannya bagaimana kita nak tahu?

Tetapi bilakah masa yang tepat dikenal pasti sebagai anak lambat bercakap  dan memerlukan bantuan?

 

“Kanak-kanak biasa boleh menyebut perkataan dari lapan bulan hingga setahun setengah. Jika kemudian, ibu bapa boleh membawa anak ke ahli terapi pertuturan untuk menentukan sama ada anak mereka menghadapi masalah.

 

 

“Masalah pertuturan hanya boleh dikenal pasti melalui terapi pertuturan dan bahasa, kerana dalam setiap kes kanak-kanak dirujuk, mereka akan diperiksa dengan teliti termasuk pemeriksaan persekitaran yang menjejaskan keupayaan mereka bercakap. Ibu bapa yang mengesyaki anak mereka mengalami masalah pertuturan mesti mendapatkan terapi pertuturan dengan segera, kerana pertuturan perlahan boleh menjadi “tanda” masalah lain, termasuk masalah pendengaran, autisme atau masalah lain. Lebih cepat ia dikenal pasti, lebih cepat anda boleh membantu kanak-kanak itu,” katanya.

 

 

Ada bezakah?

Apakah perbezaan antara masalah pertuturan dan masalah bercakap? Beliau berkata, masalah pertuturan perlahan adalah berkaitan dengan pelbagai faktor komunikasi termasuk kekurangan rangsangan untuk bercakap.

 

Apabila bercakap tentang masalah pertuturan, kebiasaannya anak-anak kecil akan mengeluarkan bunyi ‘rata’ apabila mereka mula belajar bercakap kerana ini adalah proses biasa. Pelat ini, atau “proses fonologi”, berlaku sehingga umur lima hingga enam tahun, apabila bunyi pertuturan kanak-kanak bertambah baik untuk dipadankan dengan bunyi pertuturan orang dewasa.

 

Jika kanak-kanak tidak berjaya mengatasi “pelat” ini pada usia yang sesuai, masalah pertuturan mesti dibantu oleh ahli terapi pertuturan.

 

 

Jelaslah bahawa seorang kanak-kanak mengeluarkan perkataan-perkataan omong kosong atau “pertuturan kanak-kanak” seperti “aa”, “aa”, “ahggege”, “bababa”, “dededed”, “mamamam”, “nanana” dan sebagainya sebelum dia berada di sebut perkataan yang bermaksud.

 

Untuk menggalakkan bayi bercakap dengan cepat, ibu bapa digalakkan bercakap dengan mereka walaupun semasa bayi.

 

 

 

Bagaimana dengan penggunaan bahasa di rumah?

Mengenai kemungkinan anak-anak lambat bercakap kerana penggunaan pelbagai bahasa di rumah menyebabkan kanak-kanak keliru, Dr. Basha berkata ini tidak perlu berlaku kerana kanak-kanak menyerap lidah mereka seperti span dan tahu membezakan antara bahasa apabila tiba masanya.

 

 

Pada peringkat awal, sesetengah kanak-kanak yang bercakap pelbagai bahasa mungkin menunjukkan sedikit kelewatan dalam menguasai semua bahasa yang dituturkan. Walau bagaimanapun, ini akan menyelesaikan sendiri secara semula jadi. Dalam sesetengah kes, ibu bapa mungkin mendapati bahawa anak-anak mereka bercakap dengan lebih lancar apabila mereka mengetahui beberapa bahasa.

 

 

Tidak dinafikan bahawa genetik adalah satu lagi sebab anak-anak lambat bercakap.

 

 

“Bagi mengelak masalah pertuturan pada anak, ibu bapa perlu memastikan tahap pertuturan yang mereka gunakan bersesuaian dengan umur anak mereka. Keupayaan anak-anak mereka untuk mendengar dan menggunakan bahasa mestilah mencukupi dalam persekitaran mereka.

 

Baca juga : Anak tantrum dan cara menanganinya

 

“Sekiranya ibu bapa atau penjaga sentiasa cepat bercakap, menggunakan perkataan yang tidak sesuai dengan kemampuan anak memahaminya sudah pasti akan memberi kesan negatif kepada perkembangan pertuturan anak-anak mereka.

 

Penggunaan bahasa adalah penting untuk perkembangan intelek kanak-kanak. Tahap penggunaan bahasa mempengaruhi perkembangan intelek. Jika anak-anak lambat bercakap dan perlahan, ia akan menjejaskan pembelajaran mereka pada masa hadapan.

 

“Malah, selain kesihatan tubuh badan, pemakanan yang baik, dan kesihatan fizikal dan mental yang baik, kanak-kanak harus diberi persekitaran yang merangsang untuk menggalakkan perkembangan bahasa yang optimum,” katanya.

 

 

Adalah jelas bahawa masalah pertuturan selalunya merupakan tanda masalah lain yang lebih besar, termasuk masalah pendengaran atau autisme.

 

“Berusaha segera berjumpa pakar dapat membantu mengesan masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak. Selain Hospital Kuala Lumpur dan hospital utama di setiap negeri, ibu bapa boleh ke Klinik Audiologi dan Pertuturan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Jalan Temerloh, Kuala Lumpur, yang pakar dalam menyelesaikan masalah berkaitan.

 

FAKTA: Klinik Audiologi & Sains Pertuturan Universiti Kebangsaan Malaysia, Jalan Temerloh, Kuala Lumpur

Ia merupakan klinik pengajaran untuk pelajar UKM yang diselia oleh pakar audiologi bertauliah dan pakar patologi bahasa pertuturan.
Menyediakan kepakaran dalam menilai, mencegah dan mengurus masalah pendengaran dan komunikasi. Menyediakan peralatan klinik yang terkini.

Salah satu klinik pendengaran dan pertuturan terawal ditubuhkan dan masih menjadi pusat rujukan utama di negara ini.
Tel: 03-92895040/92895041.

 

Artikel diolah mengikut kefahaman penulis sendiri : Sumber asal MOH

You may also like