Kenapa selalu gout di kaki?

by Jom Sihat
tanda tanda gout di kaki

Gout merupakan penyakit paling lama wujud dalam sejarah peradaban manusia. Tetapi kenapa selalu gout di kaki? Kupasan detail ada kami kongsikan di dalam web ini.

 

Kenapa gout tidak banyak menyerang anggota badan yang lain selain kaki?

 

Penyakit gout merupakan salah satu masalah yang sering diperkatakan dalam masyarakat kita. Sesiapa yang mengalami masalah ini pastinya akan menghadapi masalah untuk bergerak kerana sendi mereka sering meradang dan bengkak.

 

Pesakit sering mengalami kesakitan yang teruk pada sendi terjejas. Hanya pesakit gout yang tahu betapa peritnya diserang masalah gout

 

Istilah perubatan:

Poliartikular: Artikular bermaksud sendi. Poli bermaksud banyak. Poliartikular bermaksud melibatkan banyak sendi.

 

Radang sendi: Radang sendi.

Tophi: Ini adalah ketulan berhampiran sendi atau tulang rawan yang disebabkan oleh pengumpulan asid urik.

 

 

Baca juga : Apa itu gout (Siri 2)

 

Masalah gout

Gout adalah keradangan yang berlaku pada sendi akibat pengumpulan asid urik di kawasan tersebut. Pesakit sering mengadu sakit yang melampau pada sendi terjejas, terutamanya ibu jari kaki.

 

Ia sering menyebabkan bengkak, kemerahan, sakit, dan rasa panas apabila memegang sendi.

 

Ia adalah salah satu penyakit tertua dalam sejarah perubatan. Ia dikatakan wujud pada zaman Yunani.

 

Disebabkan kepekatan asid urik yang tinggi dalam darah, ia boleh masuk ke kawasan sendi dan terkumpul dalam bentuk kristal. Kristal ini akan menyebabkan keradangan pada sendi..

 

 

Bagaimanakah penyakit gout muncul?

Gout boleh dianggap sebagai masalah metabolik apabila ia menyebabkan kehadiran paras asid urik yang tinggi dalam darah.

 

Asid urik ini terkumpul di dalam darah atau di dalam sendi. Jika kepekatan terlalu tinggi, ia terkumpul dalam kristal.

 

 

Kristal ini selalunya sukar untuk dibubarkan pada suhu rendah. Atas sebab ini, serangan gout selalu berlaku pada sendi yang terletak di kaki.

 

 

Oleh kerana lokasinya jauh dari badan, suhu di bahagian ini lebih rendah sedikit berbanding kawasan lain.

 

 

Ia adalah kristal asid urik yang akan memulakan segala-gala punca keradangan pada sendi. Ini kerana sel darah putih merawatnya sebagai bahan asing.

 

Sebarang bahan yang dianggap asing oleh sel darah putih, seperti bakteria dan virus, akan mencetuskan sistem imun untuk melawan bahan tersebut. Inilah yang berlaku dengan kristal asid urik. Ia dianggap sebagai bahan asing.

 

Oleh itu, sel darah putih membebaskan protein imun serta mencetuskan gangguan bahan kimia melalui sistem imun dalam badan.

 

Baca juga : 5 Makanan punca gout

Bahan-bahan ini akan menyebabkan beberapa kesan:

– Salur darah di sendi terjejas akan membesar – ini berfungsi untuk membawa lebih banyak sel darah ke tapak.

– Sel darah putih juga akan menghasilkan sebatian yang dipanggil prostaglandin. Inilah yang menyebabkan kesakitan pada sendi terjejas.

– Bahan ini juga merangsang sel darah putih lain untuk bergerak ke sendi yang terjejas.

– Banyak keadaan dikatakan menyebabkan gout terutama penyakit metabolik. Keturunan adalah salah satu faktor risiko penyakit ini. Tetapi serangan gout pada pesakit yang mempunyai paras asid urik yang tinggi selalunya disebabkan oleh faktor persekitaran dan pemakanan.

 

Simptom tanda tanda gout di kaki

Serangan gout berlaku apabila kandungan asid urik menjadi tinggi dan ia biasanya menjadi kristal dalam bentuk natrium urat, yang bergabung dengan unsur natrium.

 

Adalah penting untuk mengetahui bahawa asid urik adalah hasil akhir pemecahan sebatian purin. Purine adalah komponen penting untuk membina rantai DNA yang membentuk genetik manusia, haiwan dan tumbuhan.

 

Jika seseorang yang pernah diserang gout makan makanan yang tinggi kandungan purin, mereka berkemungkinan akan diserang gout lagi.

Faktor-faktor yang menyebabkan peningkatan asid urik dalam badan:

1) Tiada perkumuhan asid urik dari buah pinggang. Ia menyumbang 90 peratus daripada punca peningkatan paras asid urik dalam badan (rembesan tidak mencukupi).

2) Makan makanan yang menghasilkan banyak asid urik (pengeluaran berlebihan).

3) Penyakit genetik seperti di bawah boleh menyebabkan serangan gout. Tetapi anda harus tahu bahawa penyakit ini jarang berlaku. Penyakitnya ialah:

 

Kekurangan enzim hypoxanthine guanine phosphoribosyl transferase
Kekurangan enzim glukosa-6-fosfatase
Kekurangan enzim fruktosa-1-fosfatase

 

Pengeluaran asid urik yang tinggi juga boleh disebabkan oleh keadaan dalam badan yang mempunyai kadar kematian yang tinggi dan produksi sel yang tinggi (perolehan sel yang tinggi), contohnya dalam penyakit:

 

Leukemia
Anemia hemolitik
Kematian sel kanser akibat kemoterapi

 

 

Penyakit kronik seperti berikut dikaitkan dengan gout:

Tekanan darah tinggi

kencing manis

Masalah buah pinggang

Bacaan kolesterol tinggi

Obesiti

Tiada sel darah merah

 

 

Pengambilan purin yang tinggi juga menjadi punca serangan gout. Makanan yang mengandungi jumlah sebatian purin yang tinggi termasuk sardin, ikan bilis, organ dalaman seperti pankreas, hati, dan buah pinggang.

 

Makanan tinggi gula fruktosa juga menyebabkan serangan gout. Ini kerana fruktosa akan menggunakan sebatian pembawa tenaga ATP (adenosine triphosphate) badan. ATP akan bertukar menjadi AMP (adenosine monofosfat) kerana ia cuba memecahkan gula fruktosa. Sebatian AMP ini akan dipecahkan kepada asid urik.

 

Bukan itu sahaja, gula fruktosa juga akan menjejaskan penghasilan lebih banyak sebatian purin daripada badan. Akhir sekali, sebatian purin juga akan dipecahkan kepada asid urik dan menyumbang kepada masalah penyakit ini.

 

Gula fruktosa sentiasa terdapat dalam air berkilau dan jus buah-buahan di pasaran.

 

You may also like