Keunikan Sarang Burung Layang Layang

by Jom Sihat
sarang burung layang layang 3

Apa yang membuatkan sarang burung layang layang benar-benar unik.

Apa yang menjadikannya unik ialah ia berada dalam kategori sarang burung layang layang tertentu yang boleh dimakan (sebagai herba perubatan). Harga permintaan sarang burung juga tinggi.

 

Oleh itu, sarang burung ini pada hari ini diperolehi dengan kaedah membina sarang burung tersebut secara alami dengan tidak mengabaikan proses pembuatan sarang tersebut secara sifat semulajadi burung tersebut dan tidak menyebabkan burung berada dalam keadaan stress . Burung pun boleh merajuk tau.

 

Harga sarang burung mahal. Ia popular di kalangan orang Cina yang percaya ia mempunyai manfaat kesihatan, terutamanya kecantikan kulit. Sarang burung dikatakan telah digunakan di China seawal 400 tahun dahulu dan sering dijadikan sup sarang burung.

 

sarang burung layang layang 4

 

Sarang burung terbahagi kepada dua kategori iaitu sarang yang diperoleh daripada rumah sarang (dalam bangunan) dan sarang yang diperoleh daripada liang. Sarang burung yang diperolehi dari rumah sarang lebih mudah diproses dan juga mempunyai kategori tersendiri.

 

Sarang burung yang diperoleh dari gua mengandungi bendasing terutama bulu burung dan juga rumput. Oleh itu, sarang burung ini perlu dibersihkan terlebih dahulu sebelum diletakkan di pasaran.

 

Jenis burung layang layang yang menghasilkan sarang burung yang boleh dimakan ini berasal daripada jenis (Aerodramus fuciphagus) yang terdapat terutamanya di Asia Tenggara. Ya, ini lebih kecil iaitu berukuran 11 hingga 12 sentimeter panjang dan berat 15 hingga 18 gram.

 

Bahagian bawah burung ini berwarna coklat tua dengan warna yang lebih terang. Ekornya bercabang sedikit, dan sayapnya panjang dan kecil. Hidung dan kaki berwarna hitam.

 

sarang burung layang layang 3

sumber info : My Rokan

 

Terdapat enam (6) subspesies burung layang layang yang memiliki sarang jenis ini iaitu;

  1. F. fuciphagus – Subspesies yang ditemui di Jawa, Bali, dan Kepulauan Sunda barat.
  2. F. inexpectatus – Ditemui di Kepulauan Andaman dan Nicobar, kadangkala di Burma.
  3. F. dammermani – Kepulauan Flores, hanya satu spesimen yang diketahui.
  4. F. micans – di Kepulauan Sunda (Sumba, Savu dan Timor).
  5. F. vestitus – Sumatera dan Borneo, kadangkala dilihat sebagai spesies Aerodramus vestitus yang berbeza.
  6. F. perplexus – Kepulauan Maratua di Borneo Timur.

 

 

Walaupun sebelum ini sarang burung ini diperoleh dengan mengumpul sarang burung dari liang. Rumah sarang kini dibina untuk memudahkan lagi proses mengumpul sarang burung (ditambah lagi dengan lebih bersih – kerana sarang burung mengandungi kurang bahan asing).

 

Walau bagaimanapun, beberapa bangunan ini dibina di tengah-tengah bandar, yang menjengkelkan orang ramai. Adakalanya memang menggangu sangat kawasan sekitar kerana dipasang speaker dari jenis tweeter yang agak membingitkan telinga. On 24 jam pula tu

 

Walaupun sarang burung mahal, ia perlu diuruskan dengan baik kerana bangunan yang digunakan untuk sarang burung perlu memenuhi keperluan sarang burung seperti pencahayaan, kelembapan dan suhu yang sama dengan keadaan setempat gua.

 

Jadi keadaan di dalam bangunan harus agak gelap, dengan kelembapan antara 89% dan 90% dan suhu antara 28°C dan 30°C.

 

sarang burung layang layang 2

Sumber info : Tekno Tempo

 

Related post : 10 fakta Rare Sarang Burung Walet

 

Memandangkan spesies burung layang layang ini berasal dari Asia Tenggara, negara pengeluar sarang burung terkenal seperti Indonesia dikenali sebagai salah satu negara pengeluar sarang burung yang berkualiti tinggi. Sebaliknya, sarang burung Thai agak tebal dan memerlukan masa rendaman atau memasak yang lebih lama.

 

Sebaliknya, sarang burung yang dihasilkan di Malaysia mengandungi banyak bulu (Feather Prime) dan harganya lebih murah, tetapi digunakan untuk pemprosesan makanan segera. Vietnam adalah pengeluar terbaik sarang burung, tetapi bekalannya sangat terhad.

 

 

Itulah serba sedikit cara burung layang layang menghasilkan sarang yang boleh dimakan. Bagi artikel ini, ia hanya menyediakan maklumat asas. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang teknik menternak burung ini, anda boleh melawat ladang sarang layang-layang atau mengikuti kelas.

 

You may also like