Khasiat daun kesum untuk kesihatan

by Jom Sihat
daun kesum

Daun kesum dan sumbangannya terhadap kesihatan manusia.

Kesom atau daun kesum adalah herba yang digunakan secara meluas dalam masakan, perubatan tradisional dan kosmetik. Selain sebagai penambah rasa, daun ini juga mempunyai khasiat istimewanya yang tersendiri.

 

Kesum atau nama saintifiknya Persicaria odorata sangat popular dalam masakan Vietnam dan ia ditambah kepada salad, makanan laut atau telur itik. Di Malaysia dan Singapura, kesom digunakan sebagai penambah rasa dalam hidangan laksa yang popular.

 

Daun kesum juga telah digunakan dalam perubatan tradisional sejak zaman dahulu untuk merawat demam, loya dan menggalakkan pertumbuhan rambut. Dalam perubatan tradisional Vietnam, daun ksum digunakan untuk merawat bengkak, luka dan ulser.

 

Bagi perubatan tradisional  Siam, daun kesum digunakan untuk mengubati perut kembung dan melegakan sembelit.

 

Selain itu, kajian moden mendapati ia juga mempunyai khasiat yang bermanfaat dalam dunia perubatan.

 

Semulajadi dengan Antioksidan

Antioksidan adalah sebatian yang melindungi sel-sel sihat dalam badan daripada tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.

 

Tekanan oksidatif secara meluas dikaitkan dengan penyakit kronik seperti penyakit jantung, keradangan kronik, diabetes, kanser atau Alzheimer.

 

Daun kesum didapati kaya dengan sebatian fenolik dan flavonoid, yang menyumbang kepada aktiviti antioksidan, seperti menghalang penghasilan radikal bebas.

 

Baca juga : Cara Menggemukkan Pokok Kesum

Boleh Mencegah Keradangan

Selain aktiviti antioksidannya, daun kesum juga boleh membantu mencegah atau mengurangkan keradangan.

 

Keradangan pada asasnya adalah tindak balas semula jadi tubuh terhadap kecederaan atau jangkitan. Walau bagaimanapun, jika keradangan ini berlaku dalam tempoh yang lama, ia boleh membawa kepada penyakit kronik yang serius.

 

Semasa keradangan, sel imun badan diaktifkan untuk melepaskan mediator keradangan, seperti oksida nitrat, yang kemudian menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu.

 

Menghalang pengeluaran nitrik oksida boleh mengurangkan tahap keradangan yang berlaku semasa kebanyakan penyakit kronik.

 

Ekstrak daun kesum didapati mempamerkan kesan kuat dalam menghalang pengeluaran nitrik oksida dan didapati mempunyai kesan anti-radang yang lebih kuat daripada ekstrak batang.

 

khasiat daun kesum

Sumber : Satu Jam

Berpotensi mencegah penyakit kanser

Khasiat daun kesum seterusnya ialah ia berpotensi untuk membantu mencegah dan merawat kanser.

 

Kajian makmal mendapati ekstrak daun kesum menunjukkan sifat antikanser dengan menghentikan pembiakan, penyebaran dan perkembangan sel kanser mulut.

 

Kajian lain mendapati daun kesum berpotensi untuk digunakan sebagai kemoterapi dan pencegah kanser.

 

Kajian ini melaporkan bahawa ekstrak daun kesum mempunyai ciri-ciri antikanser terhadap sel-sel kanser limfoma, leukemia, payudara, hati, mulut dan kolon (usus)

 

Namun begitu, kajian lanjut, seperti kajian klinikal, masih diperlukan untuk mengesahkan aktiviti antikansernya.

 

Dapat Membantu Mencegah Keracunan Makanan

Keracunan makanan berlaku apabila seseorang mengambil makanan yang tercemar dengan bakteria seperti bakteria, virus, parasit, atau toksin daripada bakteria ini.

 

Minyak pati daripada daum kesum didapati mempunyai sifat antibakteria terhadap Salmonella, bakteria yang sering menyebabkan keracunan makanan pada ayam, daging, dan telur.

 

Daun dan batang Kesum juga didapati mempunyai aktiviti antibakteria terhadap Staphylococcus aureus iaitu bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan terutama apabila makanan tercemar selepas dimasak.

 

 

Secara umumnya

Daun kesum adalah herba yang mempunyai khasiat dan khasiat tersendiri. Selain dapat menambah atau menyedapkan rasa makanan, daum kesum mempunyai khasiat penyembuhan yang tersendiri.

 

Penyelidikan moden yang terhad menunjukkan bahawa daum kesum kaya dengan antioksidan, mempunyai sifat anti-radang, mempunyai potensi pencegahan kanser, dan boleh melindungi daripada keracunan makanan.

 

Oleh itu, penggunaan daum kesum dalam masakan secara tidak langsung menjadikan makanan anda lebih berkhasiat.

You may also like