Khasiat habbatus sauda untuk wanita

by Jom Sihat
khasiat habbatus sauda untuk wanita

Khasiat habbatus sauda untuk wanita.

Islam adalah agama yang universal dan sempurna yang menyelesaikan semua masalah manusia. Jadi bagaimana mungkin setiap masalah yang kita hadapi tidak dapat diatasi mengikut cara Islam.

 

Hadis dari riwayat Muslim melalui Abu Zubair, dari Jabir bin Abdullah, dari Nabi Muhammad SAW yang bersabda maksudnya:

 

“Setiap penyakit pasti ada ubatnya. Jika ubat itu bertepatan dengan penyakit, nescaya sembuhlah penyakit itu dengan keredhaan Allah SWT” (riwayat Muslim)

 

Dalam kitab Sahih al-Bukhari dan Muslim daripada Ata’, daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:

“Setiap kali Allah turunkan penyakit, pasti Allah turunkan ubat dan ubat.”

 

Habitat pokok habbatus sauda

Habbatus Sauda atau Syuwainiz merupakan sejenis tumbuhan yang biasa ditemui di kawasan beriklim Mediterranean dan padang pasir.

 

Ia merupakan habbatus sauda yang telah diketahui sejak beribu tahun dahulu dan digunakan secara meluas oleh masyarakat Timur Tengah dan India untuk merawat pelbagai penyakit.

 

 

Baca juga : 10 Khasiat habbatus sauda untuk wanita

 

Kaedah memperolehi  biji habbatus sauda

Jintan hitam diperolehi daripada bijinya. Pokok itu menghasilkan bunga ungu muda atau putih. Buahnya adalah kapsul yang mengandungi banyak biji putih dan trigonal kecil.

 

Apabila masak, kapsul terbuka dan biji menjadi hitam. Minyak habbatus sauda ditemui di kubur Firaun Thukankamen. Ia juga digunakan oleh Cleopatra untuk kesihatan dan kecantikannya.

 

Tamadun Yunani

Habbatus sauda juga digunakan oleh pakar perubatan Yunani untuk merawat sakit gigi, sakit kepala, hidung tersumbat, dan melawan parasit usus seperti cacing.

 

Biji Habbatus Sauda mengandungi 40% minyak constant dan 14% minyak aviary, dan juga mengandungi 15 asid amino, protein, kalsium, zat besi, natrium dan kalium.

 

Bahan terpentingnya ialah thymoquinone (TQ), dithymo-ouinone (DTQ), thymohydroquinone (THQ) dan thymol (THY).

 

Tamadun Yunani (Athens)

Sumber : Britannica

 

Penafian kebenaran oleh perubatan berhaluan kiri

Terdapat juga pakar perubatan yang menolak kewujudan herba yang boleh menyembuhkan penyakit. Bagaimanapun, selepas saintis Islam lulus ujian klinikal dan menemui hasilnya, mereka hanya mengenali kebenaran.

 

Black seed atau Habbatus Sauda atau dalam bahasa saintifik Nigella Sativa telah digunakan secara perubatan di kebanyakan negara Timur Tengah selama lebih 2,000 tahun.

 

Banyak kajian telah dilakukan, tetapi kebanyakannya ditulis dalam bahasa Arab. Oleh itu, pendedahan kepada dunia antarabangsa tidak terlalu hebat.

 

Baca juga : Kesan habbatuss sauda pada kanak kanak

Pesanan Rasul

Rasulullah S.A.W sendiri menyebut tentang khasiat rami hitam iaitu sabda baginda:

“Hendaklah kamu makan rami hitam (azimat hitam) kerana ia mengandungi penawar segala jenis penyakit kecuali al-Saam (mati).” (Riwayat at-Tirmizi).

 

Dari Khalid bin Sa’ad dia berkata,

“Kami pergi dan Ghalib bin Abjar bersama kami. Dia sakit di tengah jalan, jadi kami pergi ke Madinah semasa dia sakit. Kemudian Ibnu Abi Atiq menziarahinya dan berkata kepada kami, “Ubatilah Habbah al-Saud ini. Ambil lima atau tujuh biji daripadanya dan kemudian parut. Kemudian titiskanlah pada hidungmu seperti setitik minyak dari sisi ini dan sisi ini.”

 

 

Aisyah memberitahu saya bahawa dia pernah mendengar sabda Rasulullah SAW:

“Sesungguhnya Habba al-Sauda ini adalah penyembuh segala penyakit kecuali penyakit al-saam. Apabila ditanya apa itu penyakit syam, dia menjawab bahawa al-saam adalah kematian. (riwayat Bukhari dan Muslim)

 

Daripada hadis yang disebutkan di atas, jelas apa khasiat habbatus sauda. Malah, dalam bidang perubatan Islam, minyak habbatus sauda yang dibacakan dengan ayat suci al-Quran dan ayat ruqyah mampu memulihkan kesihatan kepada pesakit yang menghidap gin, syaitan dan sebagainya.

 

Khasiat habbatus sauda untuk wanita

Khasiat habbatus sauda untuk wanita diterjemahkan ke bentuk tradisional untuk beberapa keadaan perubatan seperti mencerahkan kulit muka, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selesema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah tidur, sakit otot dan sendi, loya dan muntah, merendahkan rawatan kolesterol. batu karang dan sebagainya.

 

 

Saintis Islam

Ibnu Sina

Ibnu Sina dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan bahawa lada hitam merangsang tenaga dan membantu memulihkan keletihan dan semangat.

 

Ibnu Qayim

Ibnu Qayyim dalam bukunya Perubatan Nabi menyatakan bahawa habbatus sauda mampu menyembuhkan penyakit seperti batuk, bronkitis, masalah perut, cacing, masalah kulit seperti jerawat, senggugut dan sakit senggugut, memperbanyakkan susu badan, memperbanyakkan aliran air liur dan bagaimana.

 

Ibnu Qayyim

Sumber : Sinar Harian

 

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa habbatus sauda mampu meningkatkan daya tahan terhadap penyakit (sistem imunisasi).

 

Kekebalan ialah keupayaan tubuh untuk mencipta keimunan khusus, kuat, dan sempurna untuk melawan semua unsur yang menyerang badan.

 

Oleh itu, sistem kerja jintan hitam dalam badan adalah bertujuan untuk meningkatkan, mengekalkan dan meningkatkan sistem imun manusia terhadap pelbagai penyakit. Ia juga mempunyai senjata khas untuk memusnahkan semua jenis penyakit.

 

 

Habbatus sauda juga mampu melarutkan toksin atau racun dalam tubuh manusia. Buktinya bila kita masukkan doktor haiwan ke dalam air panas kita tunggu ia larut. Kemudian tambah iodin kepada doktor haiwan. Air akan bertukar menjadi biru.

 

Contohnya ialah tubuh manusia mengandungi bahan kimia dalam bentuk racun. Kemudian masukkan serbuk jintan hitam yang ditumbuk ke dalam larutan vetsin dan gaul. Warna air akan serta-merta melarutkan warna kebiruan sehingga ia menjadi jernih semula.

 

 

Racun boleh mengganggu metabolisme dan mengurangkan fungsi organ penting seperti hati, paru-paru dan otak. Keracunan boleh menyebabkan gejala seperti pening, gangguan pernafasan dan penurunan kepekatan.

 

Habbatus Sauda yang mengandungi saponin dapat meneutralkan dan membersihkan badan dari racun.

 

Habbatus sauda juga mampu mengatasi gangguan tidur dan tekanan. Ini kerana saponin dalam jintan hitam mempunyai fungsi yang sama dengan kortikosteroid, yang boleh menjejaskan metabolisme karbohidrat, protein dan lemak, dan juga menjejaskan kerja jantung, buah pinggang, otot dan saraf badan.

 

Saponin berfungsi untuk mempertahankan diri daripada perubahan persekitaran, gangguan tidur, dan boleh melegakan tekanan.

 

 

Antara kegunaan dan kebaikan Black Habbatus ialah:

  1. Ditumbuk menjadi doh dan dicampur dengan madu. Minum setiap hari selepas dibancuh dengan air panas. Ia boleh memusnahkan batu karang dan pundi kencing, dan memudahkan pembuangan air kecil, haid dan penyusuan.
  2. Bancuh dengan air tepung basah atau tepung masak. Ia boleh membuang cacing dengan lebih cepat.
  3. Minum lebih kurang satu sudu besar minyak selepas dibancuh dengan air. Ia boleh menghilangkan sesak nafas dan penyakit berkaitan.
  4. Dimasak dengan cuka dan digunakan untuk berkumur orang yang sakit gigi.
  5. Digunakan sebagai pembalut yang dicampur dengan cuka untuk mengatasi jerawat dan luka bernanah.

 

Sebenarnya banyak lagi khasiat lada hitam yang masih belum diketahui. Semoga kita yakin dengan Islam dan perubatan Islam. Tuhan merahmati kamu.

 

 

You may also like