Cari Korset Terbaik? Simple Je Begini Caranya

by Jom Sihat

Risau tak dapat bentuk tubuh idaman selepas bersalin?

Disini akan dikongsikan cara mencari korset dan girdle yang sesuai untuk anda.

 

Selain membongkok ketika berpantang, ibu sebenarnya boleh mengamalkan pemakaian set slimming terbaik selepas berpantang.

 

Tahukah anda ada sesetengah wanita yang terus memakainya setiap hari selagi tidak berpuas hati dengan bentuk badan?

 

Selain dapat mengawal pemakanan, ada juga yang memakainya untuk sentiasa tampil bergaya dalam pilihan pakaian.

 

Pemakaian pada badan berfungsi untuk “memindahkan” lemak ke dalam ruang di mana otot dimampatkan. Sebaliknya, lemak dihimpit ke kawasan yang memerlukannya lebih daripada sekadar duduk di bahagian tengah badan, itulah sebabnya orang yang memakainya sentiasa kelihatan lebih langsing.

 

Pilih design terbaik untuk mendapatkan badan yang anda inginkan.
Terdapat cara untuk membeli set yang terbaik, jadi jangan membelinya secara sembarangan. Pertama pertimbangkan soalan berikut:

 

korset terbaik 4

 

Adakah ianya sesuai?

Kalau beli sendiri, sila ukur dengan jujur. Kualiti girdle & korset yang baik seharusnya tidak menyebabkan anda lebam atau benjolan yang tidak sedap dipandang.

Ia akan berasa langsing untuk dipakai, ia menyokong badan tanpa menyekat pernafasan, jadi jangan cuba memilih saiz yang terlalu kecil. Saiz yang salah boleh menyebabkan anda kelihatan tidak selesa!

 

 

Adakah ianya selesa?

Wajib diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi adalah penting untuk memberikan anda keselesaan sepanjang proses pemakaian. Korset  dan girdle yang baik harus mempunyai kain kepar, kerana ini adalah satu-satunya fabrik yang terasa lembut pada kulit dan membolehkannya bernafas.

 

Bagaimana dengan kualitinya?

Ingat, set pakaian yang terbaik adalah pelaburan yang besar. Barangan yang berkualiti bukan sahaja tahan lama malah lebih selesa.

Yang terbaik akan diperbuat daripada fabrik yang kukuh, dengan lapisan yang paling hampir dengan kulit diperbuat daripada gentian semula jadi (bukan buatan manusia).

 

 

Apakah jenis-jenis korset terbaik?

Terdapat dua jenis utama korset, Underbust dan Overbust. Bra atas sesuai dengan kebanyakan jenis badan dan sesiapa sahaja boleh memakai bra bawah. Korset payudara klasik akan menjadi lebih praktikal untuk pakaian harian.

 

 

Anda mungkin meminati artikel Jenis Bengkung Moden ini

Apakah ciri-cirinya?

Jika anda sedang mencari alternatif kepada pakaian bentuk yang boleh anda pakai di bawah pakaian, cuba cari reka bentuk tanpa hiasan, haluan atau hiasan. Reka bentuk yang lebih canggih, lebih mudah untuk disembunyikan dalam pakaian harian

 

Tapi pasti ramai yang lebih suka korset langsing perut buncit kan? Jadi pastikan anda mencuba korset sebelum anda tahu sama ada ia sesuai dengan badan anda.

 

 

korset terbaik 2

 

“Biarlah badan ku sakit asalkan langsing seperti kerengga atau jam pasir…”

 

Begitulah situasi suatu ketika dahulu dimana kebanyakan wanita yang sanggup menderita untuk memiliki bentuk badan yang ideal.

 

Faktor ini mendorong mereka untuk mengambil “jalan pintas” memakai korset, yang boleh menimbulkan risiko kesihatan (kononnya)

 

Kita semua telah maklum ini ialah pakaian wanita yang direka khas untuk menjadikan perut, pinggang dan badan lebih ramping daripada biasa.

 

 

Ya memang seakan ajaib. Shape yang kemas boleh mengubah bentuk badan secara luar biasa.

“Memakainya sudah menjadi trend, lebih-lebih lagi apabila ramai selebriti memperagakan susuk tubuh langsing dan pinggang ramping menerusi amalan memakai korset.

 

Ia juga menarik minat ramai yang plus size mahupun yang selepas bersalin untuk mencuba, dengan harapan dapat bentuk badan seperti kerengga sediakala.

 

korset terbaik 6

 

 

Sejarah pemakaian set slimming telah bermula dan dipopularkan semenjak zaman Victoria dari 1837 hingga 1901.

 

Ketika itu, pakaian ini merupakan elemen penting dalam setiap festival, dan ia juga dipakai dengan sangat ketat untuk menyerlahkan lagi postur badan.

 

Bagaimanapun, doktor zaman tersebut (Victoria) juga menyanggah dimana pemakaiannya akan menjejaskan kesihatan wanita.

 

Zaman pun berlalu dan tradisi menggunakan korset sebagai alat pelangsing badan berterusan hingga ke abad 21 ini. Ia sendiri telah mengalami kepelbagaian inovasi dari segi

  • penyediaan fabric yang tidak gatal (pemakaian 14 jam lamanya)
  • design yang tidak memerlukan sebarang penggunaan dawai atau besi
  • tidak memerlukan sebarang tali pengikat
  • tidak bergulung
  • fabric anjal dan tidak kendur ketika memeluk tubuh anda seharian
  • rekabentuk yang memudahkan si pemakai ke tandas dengan bukaan bahagian bawah sahaja
  • rekabentuk yang memberi kebebasan kepada si pemakai untuk memakai bra kesukaan masing-masing
  • kini anda boleh bersenam atau bersukan sambil mengenakan

 

Sila klik sini untuk ketahui korset yang menepati ciri-ciri diatas

 

 

 

You may also like