Maksud tantrum dan 4 langkah simple menanganinya

by Jom Sihat
maksud tantrum 1

Ketahui maksud tantrum dan cara mudah menanganinya.

Tantrum adalah perkara biasa pada kanak-kanak berumur 18 hingga 48 bulan.

 

Adalah perkara biasa untuk hilang sabar, tetapi ia mencabar kesabaran ibu bapa. Anak tantrum boleh berbentuk kemarahan, kekecewaan dan tingkah laku yang mencabar.

 

Anak anda mungkin menjerit, menangis, menendang, membaling barang, berkelakuan ganas, dan kadangkala menahan nafas. Sekitar usia dua tahun, anak-anak akan menguji had kesabaran ibu bapa mereka dengan tidak dapat melihat sesuatu dari perspektif orang lain.

 

 

Apa yang mereka mahu sebenarnya?

Mereka mahukan kebebasan untuk meneroka persekitaran mereka, manakala ibu bapa atau guru meletakkan sekatan tertentu untuk keselamatan atau sebab lain.

Jika ini berlaku, mereka kecewa kerana mereka mahu melakukan apa yang mereka mahu. Apabila mereka kecewa, mereka meluahkan kekecewaan dan kemarahan mereka dengan menangis, memukul dan menjerit.

 

Mereka belum mempunyai kemahiran untuk meluahkan kemarahan dan kekecewaan dengan cara lain. Oleh itu, anak tantrum adalah peluang yang baik untuk mereka belajar bagaimana menangani kekecewaan dan kemarahan.

 

Selalunya, kanak-kanak berhenti mengamuk hanya apabila mereka mendapat apa yang mereka mahu. Tingkah laku dan tindak balas ibu bapa juga boleh menjejaskan kekerapan tantrum.

 

 

Kanak-kanak lebih cenderung untuk mengamuk jika ibu bapa memberi mereka semua yang mereka mahu, atau jika ibu bapa memberi lebih perhatian kepada tingkah laku negatif.

 

Kena marah kat depan! Tantrum adalah peluang yang baik untuk kanak-kanak belajar bagaimana menguruskan kekecewaan dan kemarahan, dan bagi ibu bapa untuk mengajar anak-anak mereka kemahiran yang mereka perlukan untuk menangani kekecewaan dan kemarahan.

 

 

Baca juga : Kenapa Anaka-Anak Lambat Bercakap

Apa yang perlu dilakukan jika anak tantrum?

Apabila anak tantrum, pastikan perkara berikut:

  • Pastikan anak-anak anda selamat.
  • Pastikan anda bertenang dan tidak mempedulikan tingkah laku anda.
  • Jangan menghukum anak anda.
  • Jangan beri ganjaran.
  • Jika boleh, asingkan anak anda.
  • Jangan biarkan reaksi orang lain menjejaskan reaksi anda terhadap tantrum.

 

Menghukum kanak-kanak yang mengamuk dengan menjerit atau memukul; boleh menyebabkan tantrum menjadi lebih teruk dalam jangka pendek dan menyebabkan tingkah laku tantrum berterusan dalam jangka masa panjang.

 

 

Tantrum boleh menjadi lebih teruk jika ibu bapa memberikan anak mereka apa yang mereka mahu sebagai cara untuk menghalang mereka. Jika ibu bapa melakukan ini, ibu bapa sebenarnya mengajar anak untuk menggunakan tantrum untuk memanipulasi keadaan dan menyebabkan tingkah laku itu berterusan sehingga dewasa.

 

 

Abaikan tantrum. Ini adalah cara terbaik untuk menangani tantrum. Ibu bapa harus mengajar anak-anak mereka cara menangani kemarahan dan kekecewaan. Ketahui apa yang menyebabkan tantrum. Dengan mengetahui puncanya, ibu bapa boleh mengambil tindakan sebelum anak-anak tidak dapat mengawal emosi mereka.

 

 

Ibu bapa boleh menggunakan “Ok!, Dah habis ke belum?” jika kanak-kanak berumur dua tahun atau lebih. “Dah habis ke?” adalah cara terbaik jika mereka yang memahami mengapa ia digunakan. “Dah habis ke?” akan mengelakkan kanak-kanak itu daripada masalah dan memberinya masa untuk bertenang. Ia juga mengajar kanak-kanak bahawa maksud tantrum adalah tingkah laku yang tidak boleh diterima.

 

 

Apakah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa apabila anak tantrum di rumah?

Ibu bapa perlu bertenang apabila anak mengamuk di rumah. Bawa anak anda ke tempat yang selamat dan biarkan dia bersendirian. Keluar dari bilik, tutup pintu, dan kembali hanya apabila kanak-kanak itu tenang.

 

Jika anda bimbang untuk meninggalkan anak anda sendirian, anda boleh duduk berdekatan dengannya, tetapi jangan bertindak balas terhadapnya. Jangan pandang anak anda. Apabila dia tenang, bercakap dengan anak anda tentang tingkah lakunya.

 

Apakah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa apabila mereka hilang sabar di khalayak ramai?

Jika boleh, bawa anak anda keluar dari tempat awam. Bawa dia ke tempat yang privasi. Tempat terbaik adalah di dalam kereta, di kerusi bayi. Anda boleh berdiri berhampiran atau duduk di dalam kereta tanpa bertindak balas terhadap tingkah laku ini.

 

Apabila tantrum reda, berbincang dengan anak anda tentang tingkah lakunya. Jika tantrum berlaku di tempat yang anda tidak boleh membawa anak anda ke tempat lain, seperti dalam kapal terbang, bertenang dan abaikan tingkah laku anak anda.

 

Setelah anak anda tenang, berbincang dengannya tentang tingkah lakunya.

Kanak-kanak akan belajar cara yang lebih sihat untuk menangani emosi. Walau bagaimanapun, jika tantrum berterusan, dia mungkin memerlukan bantuan untuk mengawal kemarahannya.

You may also like