Manfaat dan cara makan habbatussauda untuk kurus (nigella sativa)

by Jom Sihat
cara makan habbatussauda

Manfaat dan cara makan habbatussauda untuk kurus

 

Habbatussauda, juga dikenali sebagai Nigella sativa atau ringkasnya black seed, ​​sebenarnya tidak berkaitan dengan jintan putih (ia adalah ahli buttercup dan bukannya keluarga lobak merah).

 

Habbatus sauda digunakan dalam masakan India dan Timur Tengah sama seperti rempah biasa lain dan mempunyai rasa pedas. Tetapi ia juga dihargai kerana faedah perubatan seperti yang dikatakan.

 

 

Digambarkan sebagai “herba ajaib,” ​​yang pernah di sebut dalam kitab Perjanjian Lama, ia ditemui di kubur Raja Tut, misalnya, dan Nabi Muhammad SAW jelas dipetik sebagai berkata habbatus sauda boleh “menyembuhkan setiap penyakit kecuali kematian.”

 

Hanya dalam 50 tahun kebelakangan ini ia telah diuji, walaupun, memuncak dalam lebih daripada seribu makalah yang diterbitkan dalam kesusasteraan perubatan.

 

Dos biasa yang digunakan dalam kajian adalah hanya satu atau dua gram sehari, iaitu kira-kira satu perempat sudu teh sahaja. Ini membolehkan penyelidik melakukan ujian rawak, ujian double blind,  placebo terkawal dengan memasukkan serbuk serbuk rempah ke dalam kapsul dan bukannya mengkaji beberapa komponen atau ekstrak.

 

Kajian sistematik dan meta-analisis bagi ujian terkawal rawak telah mendapati bahawa penggunaan habbatus sauda setiap hari memulihkan kadar kolesterol, trigliserida, tekanan darah dan kawalan gula darah dengan ketara.

 

 

Beberapa keputusan agak luar biasa. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa wanita selepas menopaus secara rawak kepada satu gram sehari (iaitu kurang daripada suku sudu teh) serbuk habbatus sauda mengurangkan kolesterol LDL mereka sebanyak 27 peratus dalam masa dua bulan, jauh lebih baik daripada plasebo.

 

 

Inilah keputusan yang majority daripada harapkan daripada ubat jenis statin, tetapi ini juga tugas yang mudah bagi bijian rempah tanpa memerlukan sebarang kos yang mahal.

Habbatus sauda juga boleh membantu dengan gejala menopaus. Walaupun ia tidak menyembuhkan apa-apa; sebulan selepas menghentikan pemakanan black seed ini, tahap kolesterol mula mencanak naik semula, ia masih merupakan rawatan yang murah, selamat, berkesan. Dan kesan sampingannya? Hilang selera makan serta penurunan berat badan.

 

Kajian sistematik terkini dan meta-analisis ujian penurunan berat badan terkawal rawak mendapati bahawa kira-kira satu perempat sudu teh serbuk habbatus sauda setiap hari nampaknya boleh menyebabkan penurunan berat badan dalam tempoh beberapa bulan.

 

Baca juga : 5 kesan sampingan habbatussauda

 

Adakah dengan cara makan habbatussauda ini saya boleh menguruskan badan?

 

Jika ia benar-benar boleh memberi manfaat kepada banyak aspek kesihatan, mengapa anda tidak mendengar lebih lanjut mengenainya? Mengapa saya tidak diajar mengenainya di sekolah perubatan? Mungkin sebab motif keuntungan yang sedikit.

 

Habbatus sauda hanyalah rempah semulajadi yang biasa. Dos harian yang digunakan dalam kebanyakan kajian ini akan menelan kos kira-kira tiga sen sehari. Anda tidak akan dapat menggembirakan pemegang saham anda dengan menjual sesuatu yang anda tidak boleh dipatenkan yang berharga tiga sen sehari.

 

Walaupun cara yang tepat ia berfungsi tidak jelas, minyak habbatus sauda nampaknya menggalakkan penurunan berat badan dan mengurangkan lemak badan. Satu kajian melihat kesan minyak habbatus sauda dalam 84 wanita dengan obesiti.

 

Cara makan habbatussauda 1

Mereka yang mengambil 3 gram minyak habbatus sauda sehari selama 8 minggu dan mengikuti diet rendah kalori mengalami pengurangan berat badan dan lemak perut yang lebih besar daripada mereka yang mengikuti diet rendah kalori sahaja (Sumber).

Cara makan habbatussauda 2

Satu lagi kajian terhadap 45 wanita dengan berat badan berlebihan atau obesiti menunjukkan bahawa mengambil 2,000 mg minyak habbatus sauda setiap hari selama 8 minggu mengurangkan selera makan dan mengurangkan indeks jisim badan, berat badan, lilitan pinggang dan lemak badan (Sumber).

 

Lebih-lebih lagi, satu tinjauan terhadap 11 kajian menyimpulkan bahawa suplemen habbatus sauda boleh mengurangkan berat badan, indeks jisim badan dan lemak perut secara sederhana, tetapi menyatakan bahawa lebih banyak penyelidikan berkualiti tinggi masih diperlukan (Sumber).

 

Cara makan habbatussauda 3

Mengambil ¼ sudu teh jintan hitam  setiap hari adalah salah satu daripada 21 kaedah untuk mempercepatkan penurunan berat badan. Anda boleh melihat kesemua 21 daripadanya dalam aplikasi Daily Dozen percuma.

 

Di Playstore (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.nutritionfacts.dailydozen&hl=en_US%29)  dan

iOS (https://apps.apple.com/us/app/dr-gregers-daily-dozen/id1060700802)

 

 

Habbatus sauda telah menjadi makanan ruji dalam diet harian keluarga saya. Anda hanya boleh menyimpan pengisar lada yang penuh dengannya di atas meja dapur, mengisarnya pada makanan seperti lada hitam— mudah dan lazat.

 

 

You may also like