Anda Inginkan Waktu Tidur Yang Cukup? Ada Jawapan Best Disini

by Jom Sihat
tidur yang cukup

Bagaimana Kita Boleh Mendapat Waktu Tidur Yang Cukup?

Mendapat tidur yang cukup ialah impian paling utama setiap fighter-fighter di dunia ini yang berjuang setiap hari memerah keringat dan minda demi insan yang tersayang dirumah.

 

Keterangan sains

Pulang lewat petang adakalanya membawa ke malam. Badan dan otak anda sudah pasti merasakan amat keletihan dan keperluan untuk berehat. Sejenis mineral semulajadi dalam badan iaitu magnesium akan mula mengawal neurotransmitter di otak, melalui penghantaran isyarat ke seluruh sistem saraf dan otak.

 

Dengan ini ia membantu anda mendapatkan tidur yang cukup dengan mengaktifkan sistem saraf parasimpatetik secara kimia, sistem yang bertanggungjawab untuk mewujudkan perasaan tenang, santai dan sungguh relaks.

 

Ia juga menghasilkan hormon melatonin, yang mendorong sensasi tidur dan bangun dalam badan anda. Satu ujian terhadap tikus makmal mendapati bahawa kekurangan magnesium mengurangkan melatonin plasma dalam badan tikus. Dimana kesan terhadap manusia menyebabkan badan kita akan susah nak tidur.

 

waktu tidur yang cukup

 

Selain itu, magnesium juga melegakan otot dan meningkatkan serotonin, ia juga merupakan faktor yang baik sebagai penambah sedap tidur. Jika benarlah di ambil sebelum tidur.

 

Keajaiban mineral ini mengikat kepada reseptor asid gamma-aminobutyric (GABA). GABA ialah neurotransmitter perencatan utama sistem saraf pusat dan bertanggungjawab untuk menenangkan aktiviti saraf dengan mengaktifkan reseptor GABA untuk menyokong aktiviti tidur.

 

Ia adalah kategori neurotransmitter yang sama digunakan dalam pembuatan pil/ubat tidur.

 

Ia akan membantu menyediakan badan dan minda anda untuk tidur. Apakah kaitan Magnesium dengan GABA? Magnesium akan melekat pada pintu GABA dan meningkatkan kesannya untuk menyokong badan anda untuk tidur. Jiakalau itu yang anda mahu, demikianlah serba sedikit perkongsian maklumat sains yang terlibat.

 

 

Baca juga : Fungsi Magnesium Dalam Badan

Rush hour antara punca tidak dapat waktu tidur yang cukup

Pada zaman ini di mana kita dikelilingi oleh maklumat dan media yang tidak berkesudahan, kita mengambil mudah tidur – sehingga kita mula kehilangannya. Apabila sudah menjadi kebiasaan, kita akan mula mengalami situasi sukar tidur malam.

 

Terdapat banyak punca insomnia, dan kebanyakannya disebabkan oleh kekurangan magnesium. Gejala ini boleh dirawat dengan suplemen magnesium atau mengambil minyak magnesium.

 

Insomnia sebenarnya adalah salah satu gejala pertama yang boleh diatasi dengan terapi magnesium. Terdapat kes di kalangan pengguna magnesium bahawa mineral itu sangat berkesan sehingga jika seseorang mengadu bahawa magnesium tidak dapat membantu mereka tidur, mereka tidak mengambil dos secukupnya.

 

Perlu di ingat bahawa keperluan dos magnesium di dalam badan adalah berbeza untuk setiap individu. Anda memerlukan preskripsi / nasihat daripada pakar kesihatan untuk menentukan kuantiti yang sepatutnya.

 

 

 

Baca juga : Kebaikan magnesium dan penggunaannya

 

Fakta yang hebat mengenai magnesium

Bagaimanakah magnesium membantu kita tidur? Otot yang serabut, resah dan tegang menyukarkan anda untuk tidur lena. Otot yang tegang menjadikan anda hipertensi dan mudah marah, dan dalam keadaan tersebut, bunyi bising atau mimpi aktif akan membangunkan anda dari waktu tidur yang cukup.

 

Magnesium akan mengendurkan otot yang tegang dan berkedut supaya anda boleh mencapai waktu tidur yang cukup dan mengalami tahap tidur yang lebih deep (deep sleep)

 

Tahukah anda : Kekurangan atau terlebih magnesium dalam badan menyebabkan anda susah tidur malam.

Kajian ke atas tikus telah menunjukkan bahawa tahap magnesium yang tinggi boleh menyebabkan masalah tidur, oleh itu tahap optimum mineral ini diperlukan untuk tidur normal.

 

Satu lagi kajian mendapati bahawa mewujudkan kekurangan magnesium pada tikus mengakibatkan corak tidur yang ringan dan gelisah. Jika anda tidak mendapat magnesium yang mencukupi, anda mungkin mengalami masalah susah tidur malam.

 

Anda perlukan dos yang cukup ya. Tidak kurang dan tidak lebih.

 

Magnesium bukan sahaja membantu anda tidur, tetapi juga memainkan peranan dalam membantu anda mencapai tidur yang nyenyak. Dalam satu kajian, orang dewasa yang lebih tua diberi 500 mg magnesium atau plasebo.

 

Secara keseluruhan, kumpulan magnesium mempunyai kualiti tidur yang lebih baik. Kumpulan ini juga menunjukkan tahap renin dan melatonin yang lebih tinggi, dua hormon yang membantu mengawal tidur.

 

Ini sebahagiannya disebabkan oleh pengaruh mineral ini pada sistem saraf. Ini menghalang molekul yang gelisah daripada mengikat neuron, menghasilkan sistem saraf yang lebih tenang.

 

 

Kesan tidak mendapat waktu tidur yang cukup

Di samping itu, fenomena ini juga berfungsi kedua-dua cara. Terdapat kajian menunjukkan bahawa kekurangan tidur kronik boleh mengurangkan magnesium intraselular, meningkatkan kadar jantung, dan meningkatkan katekolamin plasma.

 

Jika kita kurang tidur, maka tahap magnesium kita akan menurun. Suplemen magnesium akan mengurangkan tindak balas denyutan jantung terhadap rangsangan saraf simpatetik, aktiviti senaman, dan gangguan tidur.

 

Atasi Kebimbangan dan Kemurungan dengan Magnesium

Kebimbangan dan kemurungan boleh memberi kesan negatif terhadap tidur. Menariknya, magnesium telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan kedua-dua gangguan mood ini.

 

Ini benar terutamanya apabila terdapat kekurangan magnesium, kerana kegelisahan, kemurungan dan kekeliruan mental sering dilihat semasa kekurangan.

 

Tetapi penyelidikan juga menunjukkan bahawa mineral ini boleh meningkatkan rawatan antidepresan konvensional dan mungkin dapat memerangi kebimbangan.

 

 

Walaupun mekanisme tindakan ini tidak difahami sepenuhnya, ia nampaknya berkaitan dengan keupayaan magnesium untuk merangsang mekanisme menenangkan sistem saraf.

 

 

Jika insomnia anda berkaitan dengan gangguan mood yang mendasari, cuba ambil Magnesium.

 

Memandangkan jelas bahawa kekurangan magnesium boleh mengganggu tidur lena anda, langkah pertama yang baik ialah memastikan anda mendapat makanan yang mencukupi.

 

Jika anda menghadapi masalah tidur, pertimbangkan intervensi gaya hidup terlebih dahulu, seperti mengurangkan kafein, menetapkan waktu tidur yang tetap dan mengelakkan skrin sebelum tidur.

 

 

 

Cara Mengambil Magnesium untuk Membantu Tidur

 

Had maksimum yang dianggap selamat daripada suplemen sebenarnya adalah 350 mg sehari.

 

Biasanya, pengambilan Magnesium digalakkan melalui transdermal, yang bermaksud ia digunakan pada kulit.

 

Jika anda makan berlebihan Magnesium dalam bentuk tambahan, anda mungkin mengalami kesan sampingan seperti cirit-birit, kekejangan atau loya.

 

Jika anda berminat untuk mencuba Magnesium, pastikan anda berunding dengan doktor anda terlebih dahulu atau ahli farmasi jika anda dalam keadaan perubatan atau sedang mengambil ubat seperti ubat tekanan darah, pelemas otot dan antibiotik.

 

Jika anda sukar membuat temujanji bersama pakar kesihatan anda. Bolehlah anda mencuba Syifa Healing Magnesium Balm ini dalam bentuk sapuan. Jika kurang kesan boleh sapu lebih, jika kesan terlebih boleh kurangkan sapuan. Simple.

You may also like