Prebiotik untuk apa?

by Jom Sihat
prebiotik

Apakah itu prebiotik dan bagaimana pula fungsinya? (Siri 2)

Prebiotik ialah fiber atau serat yang  tidak boleh dihadam yang menggalakkan pertumbuhan dan aktiviti mikroorganisma berfaedah dalam usus. Mikroorganisma ini, yang dikenali sebagai probiotik, adalah penting untuk mengekalkan kesempurnaan sistem  pencernaan dan kesihatan keseluruhan.

 

Salah satu faedah utamanya ialah ia menggalakkan pertumbuhan bakteria yang berguna di dalam usus, dimana ia boleh membantu memulihkan keseimbangan bakteria usus dan meningkatkan kesihatan pencernaan secara keseluruhan.

 

 

Dengan merangsang pertumbuhan bakteria ini, prebiotik boleh membantu mengurangkan risiko gangguan pencernaan seperti sindrom usus besar Irritable bowel syndrome (IBS) , penyakit radang usus Inflammatory bowel disease (IBD)  , dan kanser kolon.

 

Baca juga : Probiotik pula untuk apa?

 

Ia juga boleh membantu menaikkan peratusan penghadaman dan penyerapan nutrien. Dengan menggalakkan pertumbuhan bakteria berfaedah dalam usus, ia boleh membantu memecahkan makanan dengan lebih berkesan dan meningkatkan penyerapan nutrien penting seperti kalsium dan zat besi.

 

Mereka juga boleh membantu mengurangkan risiko kekurangan zat makanan dan kekurangan nutrien lain.

 

Selain kesannya terhadap pencernaan dan penyerapan nutrien, prebiotik juga telah terbukti mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang lain.

 

 

Sebagai contoh, penyelidikan sedia ada telah menunjukkan bahawa prebiotik boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan menurunkan paras kolesterol dan meningkatkan kawalan gula dalam darah.

 

Kajian lain menunjukkan hasil dimana prebiotik mungkin mempunyai kesan meningkatkan imun dan boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan dan alahan tertentu.

 

Dimana sumber prebiotik boleh diperolehi?

Prebiotik boleh didapati dalam pelbagai jenis makanan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kacang.

 

 

Beberapa sumber prebiotik terbaik termasuk akar chicory, articok Jerusalem, bawang putih, bawang, asparagus dan pisang.

 

Selain daripada sumber makanan, suplemen prebiotik juga disediakan.

 

 

Perlu diingatkan bahawa prebiotik dan probiotik bekerjasama untuk mengekalkan kesihatan usus, dan kedua-duanya penting untuk kesihatan pencernaan yang optimum.

 

Walaupun probiotik memperkenalkan bakteria berfaedah ke dalam usus, prebiotik menyediakan makanan dan nutrien yang diperlukan oleh bakteria ini untuk berkembang maju.

 

 

Oleh itu, adalah disyorkan untuk mengambil makanan dan suplemen yang kaya dengan prebiotik dan probiotik untuk menyokong kesihatan pencernaan.

 

Secara umumnya, prebiotik adalah penting untuk mengekalkan kesihatan pencernaan dan kesejahteraan keseluruhan badan.

 

Ia menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus, meningkatkan penghadaman dan penyerapan nutrien, dan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain.

 

 

Dengan memasukkan makanan dan suplemen yang kaya dengan prebiotik dalam diet kita, kita boleh menyokong kesihatan usus kita dan menggalakkan kesihatan keseluruhan yang optimum.

6 maklumat sebagai penduan asas mengenai prebiotik.

 

Maklumat Tambahan Mengenai Prebiotik
1.  Kebanyakan prebiotik adalah jenis serat yang tidak dapat dicerna oleh tubuh manusia.
2.  Prebiotik tidak mengandungi bakteria hidup seperti probiotik, tetapi mereka memberikan makanan kepada bakteria usus.
3.  Kandungan prebiotik dalam makanan boleh berubah bergantung pada cara makanan itu disimpan, diproses atau dimasak.
4.  Terdapat beberapa jenis prebiotik yang berbeza, termasuk inulin, fructooligosaccharides (FOS), galactooligosaccharides (GOS), dan lain-lain.
5.  Kebanyakan orang boleh mendapatkan jumlah prebiotik yang mencukupi melalui pemakanan seimbang yang kaya dengan serat dari buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan kacang-kacangan.
6.  Prebiotik tambahan mungkin diperlukan untuk keperluan tertentu seperti bagi individu yang mempunyai masalah pencernaan.

 

Sekiranya anda ada sumber tambahan yang lain. Boleh kongsikan di ruang komen 🙂

 

 

You may also like