Ubat gout tradisional, kurangkan sakit dalam beberapa jam

Herba 'ini' berfungsi sebagai ubat gout tradisional

by Jom Sihat
ubat gout tradisional

Herba ini dijadikan sebagai ubat gout tradisional dengan cara meminum ektraknya. Ya nampak macam tidak logik, tetapi itulah kenyataannya yang ada pada tumbuhan ini. Kita secara umumnya telah maklum pelbagai jenis tumbuhan dan sayuran dapat meningkatkan tahap kesihatan manusia dan menyembuhkan penyakit.

 

Salah satunya ialah penggunaan herba yang akan dikongsikan dibawah untuk mengubati gout.

 

ubat gout tradisional

Sumber : Sirap Limau

 

Ramai telah maklum dimana gout merupakan penyakit sendi yang disebabkan oleh peningkatan paras asid urik dalam darah dan tidak dapat dikeluarkan melalui air kencing.

 

Ini merupakan tanda-tanda awal kegagalan buah pinggang.

 

Ini boleh menyebabkan pembentukan hablur asid urik yang meradang di sendi, yang kemudian menyebabkan kesakitan yang teruk.

 

Walaupun gout boleh dialami oleh sesiapa sahaja terutama lelaki yang berumur 40 tahun ke atas, terdapat beberapa cara semula jadi untuk mengurangkan risiko serangan gout dan meredakan gejala.

 

ubat gout tradisional

Sumber : Melur

 

Salah satunya adalah dengan menggunakan herba misai kucing yang telah terbukti khasiatnya dalam mengatasi gout.

 

Punca Gout

Gout berlaku apabila badan tidak dapat memproses asid urik dengan cekap atau pengeluaran asid urik melebihi keupayaan badan untuk mengeluarkannya.

 

Faktor risiko gout termasuk berat badan berlebihan, pengambilan alkohol yang berlebihan, diet tinggi purin, sejarah keluarga gout, dan beberapa keadaan kesihatan seperti diabetes, hipertensi dan penyakit buah pinggang.

 

Apabila paras asid urik meningkat, kristal tajam terbentuk di sendi, yang kemudian menyebabkan keradangan dan kesakitan.

 

sakit gout

Sumber : Harian Metro

 

Gejala Gout

Gejala gout biasanya muncul secara tiba-tiba dan biasanya berlaku pada sendi-sendi kaki, terutamanya ibu jari kaki.

Beberapa gejala gout termasuklah :

 

Kesakitan yang teruk Serangan gout selalunya sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk berjalan atau menggunakan sendi yang terjejas.
Keradangan dan bengkak Sendi yang terkena gout akan mengalami kemerahan, bengkak, dan kehangatan apabila disentuh.
Kesukaran bergerak Disebabkan oleh keradangan dan kesakitan yang teruk, penghidap gout mungkin mengalami kesukaran menggerakkan sendi yang terjejas.
Sensasi terbakar Sesetengah individu melaporkan sensasi terbakar yang sengit di kawasan sendi yang terjejas.
Serangan berulang Serangan gout cenderung berlaku berulang kali selama beberapa bulan atau tahun.

 

ubat gout tradisional

Sumber : Impiana

 

Ubat Gout Tradisional Dari Misai Kucing

Herba misai kucing didapati mempunyai khasiat dalam mengatasi gout dan melegakan simptomnya.

 

Herba ini mengandungi beberapa bahan semulajadi yang telah terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan, dan menurunkan paras asid urik dalam badan.

 

Misai kucing mengandungi sebatian anti-radang dan antioksidan yang boleh membantu mengurangkan keradangan dan melegakan kesakitan pada sendi yang terjejas.

 

Baca juga : Simptom awal gout sebelum kaki anda terseret

 

Misai Kucing Sebagai Ubat Gout Tradisional

Misai kucing adalah antara bahan utama yang telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah keradangan sendi termasuk gout.

 

Asid Rosmarinic, yang diekstrak daripada daun misai kucing, juga mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan yang kuat.

 

Kompaun ini boleh membantu mengurangkan gejala gout dan melindungi tisu sendi daripada kerosakan selanjutnya.

 

Selain itu, herba misai kucing ini juga mengandungi Oregano, Sage, dan Rosemary, yang mempunyai ciri anti-radang dan antioksidan yang serupa.

 

Gabungan ektrak komponen-kompenen semulajadi dalam Canssu 5 ini boleh memberikan manfaat yang ketara untuk penghidap gout dalam mengurangkan keradangan, melegakan kesakitan, dan meningkatkan kualiti hidup secara keseluruhan.

 

herba untuk gout

Sumber : Keluarga

 

Gout adalah penyakit sendi yang disebabkan oleh peningkatan paras asid urik dalam darah.

 

Mengetahui tanda-tanda gout dan faktor risiko yang berkaitan dengannya adalah penting untuk diagnosis dan pengurusan yang betul.

 

Penggunaan herba Canssu 5 boleh menjadi penyelesaian semulajadi yang berkesan dalam mengatasi gout dan melegakan simptomnya.

 

Rujuk doktor anda untuk diagnosis yang tepat untuk mengetahui level gout dan cadangan rawatan yang sesuai, termasuk penggunaan herba Canssu 5 sebagai sebahagian daripada pendekatan rawatan herba yang komprehensif.

 

 

You may also like

realiti kesihatan

Nak tips & ilmu premium

tentang kesihatan anda?

PERCUMA JERR.